Musul operasyonu

Musul’un ikinci köprüsü de ordunun elinde

Musul’da ABD öncülüğündeki koalisyonun sağladığı hava desteğiyle ilerlemeye devam eden Irak ordusu, kentin güneyindeki ikinci köprünün batı girişini de ele geçirdiğini açıkladı.

Irak ordusu, Dicle Nehri'nin üzerindeki Hürriyet köprüsünü ele geçirdi.[Fotoğraf: Reuters]

musul’un doğu yakasını ele geçirdikten sonra batı kısmını da işid’den almak için operasyonlarını sürdüren irak ordusu, ilerlemeye devam ediyor. abd’nin öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle ilerleyen ordu, kentin batı kısımlarına güneyden ilerliyor. bağdat’a bağlı birlikler, birinci köprüden sonra hürriyet köprüsünü de ele geçirdi. böylelikle kenti ikiye bölen dicle nehri’nin beş köprüsünden ikisi ordunun eline geçmiş oldu.

işid kentin doğu ve batı yakalarını birleştiren bu köprüleri hizmet dışı bırakmak için patlatmıştı. ancak kentin doğu kısmının tamamını ele geçiren ordunun, köprülerin batı kısımdaki girişlerini de kontrol altına alması, köprülerin yeniden hizmete açılmasına olanak sağlıyor. bu durum operasyonların hızını artırabilir.

musul’un güney ve güneybatısından ilerleyen ordu, kuşattığı bölgeleri giderek daraltıyor.

büyük sivil göçü

askeri operasyonların şiddetlenmesiyle eş zamanlı olarak sivillerin kaçışı da hızlandı. son 10 günde evini terk eden musulluların sayısı 45 bini aştı. operasyonların başından bu yana kentten göç edenlerin sayısı ise 286 binden fazla.

Son 10 günde Musul'dan kaçanların sayısı 45 bini geçti.
[[Fotoğraf: Reuters]]

irak ordusu, musul'un işid’den kurtarılması için 17 ekim 2016'da askeri operasyon başlatmıştı. ordu birlikleri 24 ocak 2017'de kentin doğu yakasında denetimi sağlamıştı. irak başbakanı haydar ibadi 19 şubat 2017'de dicle nehri'nin ikiye böldüğü kentin batı yakasının da örgütten geri alınması için askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu. 

işid, musul kentini haziran 2014'te ele geçirmişti.

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;