Dünya

Myanmar'da Müslümanlara şiddet

BM'nin Rohingya'ya gönderdiği özel temsilci acilen bağımsız soruşturma başlatılmasını istedi, Bangladeş'e kaçanların sayısı ise 500 bini buldu.

Haberin Öne Çıkanları

BM bölgede

Mağdurlar kaçıyor

Türkiye'de protestolar

Konya'da sabah namazının ardından Myanmar'da öldürülen Müslümanlar için dua edildi. [AA]

güney asya ülkesi myanmar’da rohingya bölgesi müslümanlarına yönelik haziran ayından beri süregelen şiddet olayları dünyada tepki uyandırdı. bm, bölgeye özel temsilci gönderdi. 

bm genel sekreteri ban ki-mun’un bölgeyle ilgii özel danışman olarak atadığı vijay nambiar, yerel topluluklar, göçe zorlanan gruplar ve hükümet yetkilileriyle görüşmesinin ardından gözlemlerini aktardı.

nambiar, yaptığı yazılı açıklamada, "bu trajik hadise, bağımsız ve şeffaf bir yolla araştırılmalıdır" diyerek soruşturma gerekliliğini dile getirdi. özel temsilci, bm’nin etnik ve dini kimliğine bakılmaksızın şiddet mağdurlarına yardımcı olmaya kendini adadığını söyledi.

bangladeş'e göç dalgası

myanmar’da şiddete maruz kalan müslümanlar komşu ülkelere kaçıyor. bangladeş hükümeti, geçen yıllar içinde şiddet olaylarından kaçarak bangladeş'e sığınan rohingya müslümanlarının sayısının 500 bin civarında olduğunu açıkladı.

ülkeye göç eden myanmarlı müslümanlardan sorumlu yetkililer, 30 bin civarında sığınmacının resmi kamplarda kaldığını geri kalanların ise köylere ve değişik şehirlere yerleştiğini belirtti.

rohingyalı müslümanlar ve yerel kaynaklar ise, bangladeş hükümetinin yakaladığı sığınmacıları kabul etmek yerine teknelere doldurarak geri gönderdiklerini savunuyor.

türkiye'de gösteriler

myanmar’da öldürülen müslümanlar türkiye’de de unutulmadı. cuma günü sabah namazından sonra ankara hacıbayram, bursa ulucami, kocaeli ve istanbul’daki bazı camilerde, myanmarda hayatını kaybeden müslümanlar için namaz kılındı ve dualar edildi.  

istanbul, eskişehir, konya, ankara, kocaeli ve bursa’da sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla myanmar’daki olaylar protesto edildi.

budistler ve müslümanlar çatışıyor

myanmar’da haziran ayında başlayan şiddet olayları, rohingyalı üç müslüman erkeğin budist bir kadına tecavüz ettiği iddialarının ardından ortaya çıkmıştı. iddiların ardından radikal budistlerle arakan eyaletindeki müslümanlar karşı karşıya geldi.

ülkede öldürülen ya da yerlerinden olan müslümanların sayısı net olarak bilinmemekle birlikte, aktivistler olayların başlamasından bu yana ülkede bin kadar rohingyalı müslümanın öldürüldüğünü, 90 bin kişinin ise evlerini terk etmek zorunda bırakıldığını aktarıyor. myanmar’ın batısında yaklaşık 800 bin rohingyalı müslümanın yaşadığı sanılıyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;