Fransa

Nantes'da protesto gösterileri

Fransa'da çalışma reformuna yönelik protestolar devam ediyor. Nantes'da eylemciler bugün de sokaktaydı.

mesai saatlerini artıran ve ücretleri azaltan çalışma reformu tasarısına, fransa'da sendikaların protestoları devam ediyor. 8 haziran'da senato'da görüşülecek tasarı öncesi ulaştırma, enerji ve havacılık gibi kritik sektörler de dahil birçok sendika grevde. sokaklar da öfkeli kalabalıkla dolu.

fransa'nın batısındaki nantes kentinde halk bugün de hükümete tepki için sokaktaydı. maskeli eylemciler caddelerde banka şubelerinin ve dükkanların camlarını kırdı, genel çalışma konfederasyonu (cgt) üyeleri de buldukları her boş duvara hükümeti çalışma kanunu öldürmek suçlayan afişler astı.

hükümet - cgt anlaşmazlığı

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, tasarıyı makul bulduğunu söyleyerek sendikaların tepkisini çekti. cgt'nin reforma tepkisinin nedeni, bu tasarıyla şirketlere çalışanları üzerinde daha fazla güç sağlanacak olması. cgt'ye göre işverenler bu sayede çalışanların emeğini sömürebilecek. hollande hükümeti ise yüzde 10'lara varan işsizlikle mücadele edebilmek için yasanın mutlaka çıkması gerektiğini düşünüyor. 

hükümet, öğretmenlerin greve katılmaması için hafta başında maaşlarına zam ve araştırma kaynağı taahhütü verdi. gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi öğretmenlere yapılan bu jest, sosyalistlere yakın bu sektörün desteğini korumada hükümete yardımcı olacak. 

euro 2016 endişesi

fransa'nın öncelikli endişelerinden biri de euro 2016 şampiyonasına ev sahipliği yapacak olması. yaklaşık 2,5 milyon turistin gelmesi beklenen turnuvanın akıbetinin bu şartlar altında nasıl olacağı endişe konusu.

tartışmalı reform senato'ya geliyor

tartışmalara neden olan yasa tasarısının onaylanması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.

sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor. tasarı 8 haziran'da senato'ya gelecek. sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.

kaynak: afp, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;