Bilim-Teknoloji

NASA Ay'ı yakından görmek istiyor

Ay Yörünge Kaşifi (LRO) uydusu, izlediği yörüngede hiç olmadığı kadar alçalmaya başladı. NASA, LRO'nun Ay'ın kutup bölgelerini yakından gözlemlemek için yüzeye yaklaştığını açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
LRO, Ay'ın kutuplarındaki kraterleri yakından gözlemliyor. [Fotoğraf: NASA]

nasa, lro uydusunun 4 mayıs'ta yaptığı manevralarla ay'ın yüzeyine geçmişte hiç olmadığı kadar yaklaştığını açıkladı. yapılan açıklamada, uydunun iki manevra yaparak ay'ın güney kutup bölgesine 20 kilometre, kuzey kutup bölgesine ise 165 kilometre yaklaştığı bilgisi verildi.

lro görev direktörü steve odendahl, 'ay'a her zamankinden çok daha yakın bir mesafeden baktıklarını ve manevraların beklenmedik bir duruma yol açmayacağını' belirtti. odendahl, 'ay kutup noktalarının halen en gizemli yerlerden biri olduğunu ve bu bölgelerdeki bazı kraterlerin hiç ışın almadıkları için güneş sistemi'ndeki en soğuk yerlerden bazılarını temsil ettiğini' söyledi.

lro, taşıdığı altı gözlem ve analiz donanımıyla kutup bölgelerinde hapsolduğu düşünülen su ve diğer bileşikleri tarayacak. nasa, ay yüzeyindeki yükseliği ölçen lola ve ısıyı tespit eden dlre araçlarının yakın gözlemde önemli bir rol üstleneceğini belirtti.

çin yeniden keşif robotu gönderecek

lola'nın lazer sinyalleriyle haritasını çıkaracağı kuzey ve güney kutup bölgeleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edilmesi hedefleniyor. lro ayrıca ay yüzeyindeki tespit edilmemiş daha küçük jeolojik yapıları ve gündüz ile gece arasında değişen ısı farkını yeniden gözden geçirecek.

nasa'nın ay'a daha fazla yakınlaşıldığı açıklaması, çin'in kısa süre önce uyduya yeni bir keşif robotu gönderileceğini belirtmesinin ardından geldi. ay'a 2013 yılında chang'e 3 robotunu indiren çin, bu sefer 2020 yılında chang'e 4 görevinin düzenleneceğini açıkladı.

chang'e 4, bugüne kadar hiçbir insan yapımı uzay aracının iniş yapmadığı ay'ın güneş ışını görmeyen 'karanlık yüzüne' inmeyi deneyecek.

kaynak: space.com ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;