Bilim-Teknoloji

NASA Europa'da yaşam arayacak

NASA, Jüpiter'in uydusu, buzul göl ve okyanuslarla kaplı Europa’da yaşam olup olmadığını ortaya çıkarmak için yeni bir görev başlatacak.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Europa'da yaşam bulma görevi

Buzul okyanuslarda yaşam olabilir

Uyduya keşif aracı gönderilecek

Europa'nın yüzeyi çizik ve çatlaklarla dolu olsa da, Güneş Sistemi'ndeki en pürüzsüz yüzeye sahip uydulardan biri. [NASA]

mars'ta antik yaşam izleri aramaya devam eden nasa, jüpiter'in buzul göl ve okyanuslarla kaplı uydusu europa'da benzer bir görev başlatmaya hazırlanıyor. 2015 bütçesini 17.5 milyar dolar olarak belirleyen nasa, europa'da detaylı gözlem yapılması ve okyanuslardan örnek toplanmasını amaçlayan proje için 15 milyon dolar bütçe ayırdı.

gökbilimciler, europa'nın buzul yüzeyinin altında, gök cismini tamamen kaplayan dev bir okyanus bulunduğuna ve bu okyanusun dünya'daki toplam su kaynağının iki katını barındırdığına inanıyor. buzul tabakanın altındaki okyanus, jüpiter'in güçlü çekim kuvvetinden kaynaklanan kabarma sayesinde sıvı halde bulunuyor. jüpiter ile europa arasındaki yer çekimi kuvveti, dünya ile ay arasındaki kuvvete oranla 1000 kat daha güçlü.

bilim insanları geçmişte yaşamın sadece güneş ışığı bulunan ortamlarda oluşabileceğine inansa da, ışığın olmadığı en zor şartlarda hayatta kalabilen mikrobik yaşam izlerine rastlanması, buzul europa'ya verilen önemi artırdı.

dünya'daki okyanusların derinliklerindeki hidrotermal bacalar ve yanardağ zirvelerinde canlıların yaşadığının tespit edilmesinin yanı sıra, mars'taki kil mineralleri ve göktaşları biyolojik yaşam belirtileri sunmuştu. 5 mart salı günü açıklanan bütçede, 2030 yılında mars’a insan gönderme planının gerçekleşebileceğinin altı çizildi.

yüzeye inmeden numune toplayabilir

hubble uzay teleskobu, geçtiğimiz yıl europa'nın güney kutbu bölgesindeki bacalardan uzay boşluğuna 200 km uzunluğunda su buharı püskürdüğünü görüntülemişti.

nasa'nın göndereceği bir keşif robotunun, uyduya inmek yerine yüzeyden püsküren su buharından numune toplayabileceği, aynı zamanda gözlem yapabileceği düşünülüyor.

gökbilimciler, nasa'nın dev bütçeli projelerine kıyasla 15 milyon dolarlık europa görevinin küçük görülmemesi gerektiğini, görevin 'insanlığa yeni bir ev bulma' çabasının bir parçası olduğunu belirtti.

nasa, uzay keşfi projeleri kapsamında geliştirdiği sls uzay roketi ve orion kapsülüyle bugüne kadar derin uzayda erişilen en uzak mesafeyi temsil eden 400 km ötesine astronot göndermeyi planlıyor. sls ve orion'un görevleri 2015'te başlayabilir.  

kaynak: nasa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;