Bilim-Teknoloji

NASA 'Planet X'in izini bulamadı

Güneş Sistemi'nin ucunda yer aldığı ve gezegenlerin yörüngelerini etkilediği düşünülen esrarengiz gezegenin var olmadığına karar verildi. Yeni gözlemlerde 'Planet X'in varlığına dair iz bulunamadı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Esrarengiz gezegen bulunamadı

Jüpiter'den büyük olduğuna inanıldı

WISE taramaları sonuç vermedi

Uranüs ve Neptün, Planet X teorilerini yıllarca besledi. [Shutterstock]

hakkındaki ilk teoriler 1871'de uranüs'ün keşfedilmesiyle ortaya atılan ve yüzyıllardır gökbilimcileri meşgul eden 'planet x' ve yıldızı 'nemesis'in var olmadığı açıklandı.

gökbilimciler yana yatık olan uranüs'ün güneş sistemi'nin ucunda yer alan dev bir gezegenin çekim kuvveti nedeniyle bu şekilde olduğunu, hatta dünya yönünde ilerleyen asteroitlerin yön değiştirmesine neden olduğunu öne sürmüştü.

nasa'nın wise teleskobuyla yapılan gözlemler hakkında açıklama yapan pennsylvania üniversitesi'nden kevin luhman, "güneş sistemi'nin dışında gaz devi planet x ve yıldızı nemesis'in yer aldığını düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.

gökbilimciler uranüs'ün yanı sıra 1840 yılında keşfedilen neptün'ün de olması gereken yörüngeden dışarıda kaldığını öne sürmüş ve planet x'in varlığına dair bir teori daha ortaya atmıştı.

'çok düşük bir ihtimal'

nasa'nın yaptığı son gözlemler, neptün'den itibaren 10 bin astronomik birim (au) mesafede hiçbir gaz devinin yer almadığını gösterdi. planet x'in ise güneş sistemi'nin en büyük gezegeni jüpiter'den 4 kat daha büyük olduğu ve güneş'ten 1,486 milyar kilometre mesafede yer aldığı düşünülüyordu. bu mesafe güneş-dünya arasındaki mesafenin yaklaşık 10 katını temsil ediyor.

wise teleskobu, 2010 ve 2011 yıllarında gökyüzünü tarayarak asteroit, yıldız ve galaksi tespiti yaptı. elde edilen veriler, 2013 yılında hareket eden yeni gök cisimlerinin tespit edildiği allwise programında kullanıldı. yapılan ikinci bir tarama, güneş'ten 500 ışık yılı mesafede 3525 yıldız ve kahverengi cüce tespitiyle sonuçlandı.

luhman, en son bulgulara rağmen yıllarca marduk teorilerini besleyen planet x'in yine de var olabileceğine değindi, ancak bu ihtimalin çok düşük olduğunu belirtti. luhman, "eğer çok parlak bir yıldız ile aynı hizada ise yıldızın ışığı teleskobu kör ediyor olabilir. ya da planet x düşündüğümüzden daha küçük de olabilir. yine de var olma şansı 100'de 1" dedi. 

kaynak: astrophysical journal.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;