Bilim-Teknoloji

NASA 'uçan dairesini' denedi

NASA, insanlığı Mars'a taşıması planlanan uçan daire benzeri uzay aracını ilk kez denedi. Pasifik Okyanusu'nda yapılan denemede, iniş esnasında test aracının bağlı olduğu paraşütün tam olarak açılmadığı belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

NASA 'uçan daire' denedi

Mars'a insan taşıyacak

Kızıl Gezegen'e iniş kolaylaşacak

LDSD projesi Jet İtiş Gücü Laboratuvarı'nda geliştirildi. [Fotoğraf: NASA]

nasa, gelecekteki mars yolculuğu görevlerinde kullanılması planlanan yeni teknolojisi düşük yoğunluklu süpersonik hız kesici (ldsd) aracını denedi. hawaii'de gerçekleştirilen ateşlemede, uçan daireyi anımsatan aracın paraşütü tam olarak açılmasa da denemenin başarılı olduğu açıklandı.

ldsd projesinde yer alan ian clark, 'benzeri olmayan bir denemeyi gerçekleştirdiklerini' belirterek, "bazı olumsuzluklar çıkabilir ancak çıkaracağımız derslerle ileride daha iyisini yapacağız" ifadesini kullandı.

abd donanması'nın kauai adası'ndaki pasifik füze menzili tesisinde tsi 21.40'ta gerçekleştirilen ateşlemede, mars'ın atmosferine büyük bir hızla girdikten sonra sorunsuz bir şekilde girebilecek uzay aracı modelinin denemesi yapıldı.

ldsd'nin insan, kargo ve donanım taşınacak görevlerde, mars'ın atmosferinde zarar görmeden yavaşça alçalarak yere inebilmesi amaçlanıyor. proje kapsamında bugüne kadar geliştirilen en büyük süpersonik paraşüt ve süpersonik şişirilebilir aerodinamik hız kesici (siad) adı verilen uçan daire benzeri içi araç geliştirildi. 30.5 metrelik paraşütün yanında siad'lardan bir tanesi 6, diğeri ise 8 metre olarak tasarlandı.

atmosferin dışına doğru ilerledi

kauai'de yapılan denemede, 3175 kg ağırlığındaki test aracını taşımak için dev bir balon kullanıldı. balon, dev paraşüt ve 6 metre genişliğindeki siad'ı 37 km yüksekliğe taşıdı.

siad hedeflenen irtifaya erişilmesinin ardından balondan ayrıldı ve motorunu ateşleyerek 55 km yüksekliğe çıktı. araç, bu esnada ses hızının dört katı yani mach 4 hızına erişti.

nasa, erişilen irtifadaki aşırı ince hava sayesinde yoğunluğu çok düşük olan atmosferin mars atmosferine çok büyük benzerlik gösterdiğini belirtti.

testin son aşamasında, siad'ın şişerek yüküyle beraber 2.5 mach hızına inmesi ve bu anda paraşütün açılması bekleniyordu. paraşütün açılmasıyla test aracı pasifik okyanusu'na inecekti.

space.com'un haberine göre tsi 00.05'te roketini ateşleyen siad, ardından başarıyla şişerek hızını yavaşlattı ancak paraşüt istendiği gibi açılmadı. nasa, okyanusa düşen donanımların toplanacağını ve elde edilecek verilerin bir sonraki deneme öncesinde analiz edileceğini belirtti.

proje başarılı olursa curiosity gibi suv büyüklüğündeki keşif robotları ve çok daha büyük donanımlar mars'a çok düşük riskle indirilebilecek. nasa, curiosity'i gale krateri'ne indirmek için 30 ton ağırlığa dayanabilen 15.5 metre genişliğinde paraşüt kullanmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;