Bilim-Teknoloji

NASA yeni gözlem uydusunu ateşledi

NASA, yeni Dünya gözlem uydusu SMAP'i ateşledi. Uydunun ana görevi topraktaki nem oranını ölçerek kuraklık ve sel gibi felaketlere karşı bilim dünyasını önceden uyarmak olacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
SMAP en az üç yıl görev yapacak. [Fotoğraf: Reuters]

nasa'nın smap'i uydusu, dün tsi 16.22'de california'daki vandenberg hava üssü'nden ateşlendi. smap, tüm kıtaların toprak nemliliğini analiz edecek ve bilim insanlarına kıtlık, sel ve diğer doğa olayları hakkında önceden tahminde bulunma şansı verecek.

nasa, yörüngedeki konumuna oturduktan sonra günel panellerini başarıyla açan smap'in toprağın en üst kısmındaki 5 santimetrelik kısmını analiz edebildiğinini belirtti. toprak nemini ölçmek için geliştirilen en iyi uydu olduğu ifade edilen smap, dev antenini kullanarak her üç günde bir küresel toprak nemi haritası çıkaracak.

ana görev süresi üç yıl olarak belirlenen smap, 6 metreyle bugüne kadar bir gözlem uydusunun taşıdığı en uzun antene sahip. nasa, uydunun dünya'ya göndereceği sinyal doğruluğunun en yüksek seviyede olacağını ifade etti.

bilim dünyasına birçok bilgi sunacak

smap, vereceği detaylı bilgiler sayesinde bilim dünyasına kuraklık riski yaşayabilecek bölgeler hakkında önceden uyarıda bulunacak. nem seviyesini değerlendirerek, olası sellerin de önüne geçilebilecek.

space.com'a bilgi veren smap ekibinin baş mühendisi dara entekhabi, 'uydunun doğanın metabolizmasını anlamanın yanı sıra günlük hayatlarımızdaki uygulamalara da etki yapacağını' belirtti.

916 milyon dolarlık projenin ürünü olan smap, ayrıca dünya'nın içten bağlantılı karbon, su ve enerji döngülerinin de daha iyi anlaşılmasını sağlayacak. yerden 685 kilometre yükselikte olan smap, dünya'yı gözlemleyen 19'uncu uydu unvanını aldı.

kaynak: space.com ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;