Bilim-Teknoloji

NASA'dan Boeing ve SpaceX'e 6.8 milyar dolar

NASA, ABD'li astronotları yörüngeye taşıyacak 'uzay taksileri' geliştirmeleri için Boeing ve SpaceX'e 6.8 milyar dolarlık bütçe sağlanacağını açıkladı. Apollo tarzı uzay araçları, 2017'de göreve başlayacak.

Konular: Bilim-Teknoloji
SpaceX Mayıs ayında 7 astronot taşıyabilen Dragon V2'yi tanıtmıştı.

nasa, astronotlarını yörüngeye taşıyacak uzay araçlarını geliştirmeleri için ana sorumluluğu boeing ve spacex firmalarına verdi. nasa başkanı charles bolden, kennedy uzay merkezi'nde yaptığı açıklamada, abd'li astronotları amerikan yapımı uzay araçlarıyla taşımak için önemli bir adım attıklarını belirtti.

nasa, 2017'de göreve girmesi planlanan uzay taksileri için boeing ve spacex'e 6.8 milyar dolarlık bütçe ayıracak. nasa 2011'de sona eren uzay mekiği programından bu yana astronotlarını uluslararası uzay istasyonu'na (uui) taşımak için koltuk başına 70 milyon dolar ödüyordu.

nasa, belirtilen bütçenin 4.2 milyar dolarlık kısmını cst-100 kapsülünü geliştiren boeing'in alacağını açıkladı. spacex ise dragon uzay kapsülü için 2.6 milyar dolar yardım alacak. uui'nin inşasında öne çıkan firmalardan biri olan boeing, henüz gözler önüne serilmeyen cst-100'ün atlas 5 roketiyle ateşleneceğini belirtti. atlas 5, boeing ve lockheed martin'in ortak teşebbüsü united launch alliance tarafından üretiliyor.

nasa, yapılacak yardım karşılığında boeing ve spacex'in tasarım, üretim, test ve onaylama basamaklarından başarıyla çıkmasını istiyor. cst-100 ve dragon kapsüllerinin testi, nasa ile gerçekleştirilecek. başarılı olmaları halinde, her iki uzay aracının iki ila altı görev gerçekleştirmesi ve dört mürettebat ile kargoyu uui'ye taşıması hedefleniyor. uzay araçları, gerekli durumlarda astronotları 210 gün boyunca koruyacak bir 'yaşam filikası' görevi de görebilecek şekilde tasarlanacak.

bolden, nasa'nın 2030'lu yıllarda mars ve uydularına ulaşma planlarında cst-100 ve dragon'un önemli bir basamak oluşturacağını belirtti. nasa, her iki uzay aracının dışında derin uzay görevleri için geliştirdiği orion kapsülünü aralık ayında ilk kez deneyecek.

nasa, boeing ve spacex ile çalışma kararını verirken, kanatları olan dream chaser adlı küçük uzay aracını geliştiren sierre nevada firmasıyla projeyi askıya aldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;