Ukrayna

NATO ve AB'den Ukrayna çağrısı

Ukrayna'da son günlerde artan şiddetin ardından NATO ve AB Rusya'dan ayrılıkçılara desteği kesmesini istedi. Cumartesi günü Mariupol kentine yapılan saldırının görüntüsü ortaya çıktı. Ukrayna Devlet Başkanı ise son üç günde 600 ayrılıkçının öldürüldüğünü açıkladı.

Konular: Ukrayna

ukrayna'da son olarak, mariupol kentine yapılan saldırıda 30 kişi öldü. nato ve ab, rusya'ya ayrılıkçılara destek vermemesi çağrısı yaptı. papa franciscus ise taraflara diyalog çağrısında bulundu. 

"son üç günde 600 ayrılıkçı öldürüldü"

ukrayna devlet başkanı petro poroşenko, mariupol'daki saldırının ardından acil toplanan milli güvenlik ve savunma kurulu toplantısı öncesinde güvenlik güçlerinin ayrılıkçılara yönelik operasyonları hakkında bilgi verdi. poroşenko, güvenlik güçlerinin cumartesi günü 110, son 3 günde ise 600 ayrılıkçıyı öldürüldüğünü söyledi. 

ukrayna ordusunun, ayrılıkçılara ait 8 adet çok namlulu roket sistemini imha ettiğini söyleyen poroşenko, operasyonlarda cumartesi günkü saldırının faillerinin çoğunun öldürüldüğünü, birinin ise yakalanarak sorguya alındığını ifade etti.

"saldırıyı rusya destekledi"

poroşenko, mariupol'daki saldırıyı rusya'nın desteklediği ayrılıkçıların yaptığına ilişkin kanıtların bulunduğunu söyledi. "minsk mutabakatı uygulanmış olsaydı, doğudaki saldırılar düzenlenmezdi" diyen poroşenko, minsk mutabakatlarının kesin ve tam olarak uygulanmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

milli güvenlik ve savunma kurulu toplantısında konuşan savunma bakanı stepan poltorak da 17-24 ocak tarihleri arasında rusya yanlısı ayrılıkçılar ve rus silahlı kuvvetleri görevlilerinin 805 kayıp verdiğini, 405'inin yaralandığını kaydetti. 

nato ve ab'den rusya'ya çağrı

saldırının ardından, nato ve avrupa birliği'nden de açıklama geldi. iki örgüt de rusya'dan ayrılıkçılara desteği kesmesini talep etti.

nato genel sekreteri jens stoltenberg, yazılı açıklamasında, rusya'ya "ayrılıkçılara askeri, siyasi ve mali desteği kesmesi, ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaktan vazgeçmesi ve uluslararası yükümlülüklerine uyması" çağrısı yaptı.

ab dışişleri yüksek temsilcisi federica mogherini de yaptığı yazılı açıklamasında, rusya'ya, "ayrılıkçı liderler üzerindeki kayda değer etkisini kullanması ve ayrılıkçılara askeri, siyasi ve mali desteği kesmesi" çağrısında bulundu.

mogherini, ukrayna'nın doğusunda silahlı çatışmaların şiddetlenmesinin "ab ve rusya arasındaki ilişkileri kaçınılmaz olarak daha da kötüleştireceği" uyarısını yaptı. 

mogherini, avrupa birliği'nin 28 üye ülkesinin dışişleri bakanlarının ukrayna'daki gelişmeler nedeniyle acil olarak toplancağını da duyurdu.

lavrov kerry'i aradı

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ise amerikalı mevkidaşı john kerry'i arayarak ukrayna'da yaşananları değerlendirdi. bölgede durumun kötüye gittiğini ifade eden lavrov, ukrayna yönetimine baskı yaparak askeri çözüm alternatifinden vazgeçirmelerini istedi.

iki bakan ağır silahların yerleşim yerlerinden çekilmesi ve bir an önce ateşkes durumuna dönülmesi çağrısında bulundu.

papa'dan ukrayna için diyalog çağrısı
katoliklerin ruhani lideri papa franciscus, pazar günleri yaptığı angelus duası'nda konuşmasını ukrayna'daki gelişmelere ayırdı.
hristiyanların bir olması için dua ettiğini belirten papa, mariupol'da 30 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya atıfta bulunarak "ukrayna'nın doğusundaki çatışmalardan derin endişe duyuyorum. dualarım, her türlü düşmanlığın sona ermesi ve diyaloğun öne çıkması için" dedi.
türkiye saldırıyı kınadı
dışişleri bakanlığı, ukrayna'da hedef gözetmeksizin yapılan saldırıları şiddetle kınadığını açıkladı.
dışişleri bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "mariupol şehrindeki sivil yerleşim bölgelerini hedef alan roket saldırılarında 30'un üzerinde can kaybı yaşanması ve çok sayıda kişinin yaralanmasından derin üzüntü duyuyoruz. hedef gözetmeksizin yapılan bu saldırıları şiddetle kınıyor, tüm ukrayna halkına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyoruz" denildi. 
ulusal yas ilan edildi
mariupol'da düzenlenen saldırıda ölenlerin anısına ukrayna'da ulusal yas ilan edildi.
yas dolayısıyla ulusal radyo ve televizyon kanallarında eğlence programları kaldırıldı. devlet kurumlarındaki bayrakların yarıya indirilmesi ve ölenlerin anısına ülke genelinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunulması kararlaştırıldı.
30 kişi ölmüş, 103 kişi yaralanmıştı
ukrayna'nın güneyindeki mariupol kentinin vostoçnoe semtine dün ağır silahlarla düzenlenen saldırıda 30 kişi ölmüş, 103 kişi yaralanmıştı.
 
kaynak: reuters, anadolu ajansı ve al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;