NATO

NATO'dan Karadeniz açıklaması

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO'nun Karadeniz'deki askeri varlığının kapasitesinin artırılıp artırılmayacağı konusunun Ekim ayındaki savunma bakanları toplantısında ele alınacağını açıkladı.

Konular: NATO
[Fotoğraf: Reuters]

nato genel sekreteri jens stoltenberg, polonya'nın ev sahipliğinde başkent varşova'da düzenlenen nato devlet ve hükümet başkanları zirvesi'nin ilk gününde düzenlenen oturumların ardından basın toplantısı düzenledi.

nato genel sekreteri stoltenberg, nato'nun karadeniz'deki askeri varlığının kapasitesinin artırılıp artırılmayacağı konusunun ekim ayındaki savunma bakanları toplantısında ele alınacağını açıkladı.

nato mukabele gücü'nün mevcudiyetini 3 kat artırarak 40 bin askere çıkardıklarını ifade eden stoltenberg, son dönemde ittifakın doğusunda 8 yeni merkez oluşturulduğunu ve güneydeki krizlerden en çok etkilenen türkiye'nin hava savunmasını güçlendirdiklerini belirtti.

zirvede, nato'nun doğu avrupa'da askeri varlığını artırması yönünde karar aldıklarına dikkat çeken stoltenberg, letonya, litvanya, estonya ve  polonya'ya çok uluslu askeri birlikler konuşlandırılacağını söyledi.

stoltenberg, rotasyona bağlı olarak gelecek yıl  doğu avrupa'da konuşlandırılacak bu çok uluslu birliklerde, kanada'nın letonya, almanya'nın litvanya'da birleşik krallık'ın estonya'da ve abd'nin polonya'da öncü rol üstleneceğini ifade etti.

balistik füze açıklaması

zirvede, nato'nun savunma harcamalarının artırılmasına ilişkin üye ülkelerin taahhütte bulunduğunu da söyleyen stoltenberg, "2016 yılında savunma harcamalarının yüzde 3 artarak 8 milyar dolara ulaşması bekleniyor" ifadesini kullandı. stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

"nato'nun balistik füze savunma sisteminde ilk harekât kabiliyeti aşamasına ulaştığını da bugün açıklıyoruz. bu da ispanya'daki abd gemilerinin, türkiye'deki radarın ve romanya'daki füze savunma sisteminin, nato komutası ve nato denetimi altında birlikte çalışabileceği anlamına geliyor. inşa ettiğimiz sistem tamamen savunma amaçlı, avrupa-atlantik sahası dışından gelen saldırıları engellemek için tasarlandı ve rusya'nın stratejik nükleer caydırıcılığına yönelik bir tehdit teşkil etmiyor."

stoltenberg, zirvede müttefiklerinin kara, deniz ve hava sahalarının savunulması gibi, siber alanlarının da savunulması konusunda karar aldıklarını kaydetti.

genel sekreter stoltenberg, nato'nun rusya ile yapıcı diyalog arzu ettiğini ve gelecek hafta çarşamba günü yapılacak nato- rusya konseyi toplantı'sında nato zirvesi ile ilgili rusya'yı bilgilendireceğini ifade etti. 

"nato kendisine düşman imajı aramaya..."

rusya devlet başkanı vladimir putin'in danışmanı dmitri peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada ülkesinin nato ile ilişkilerini değerlendirdi.

avrupa'da onlarca, ortadoğu'da ise her gün yüzlerce insanın "teröristler" tarafından katledildiğini dile getiren peskov, bu durumda "rusya nato için tehdit oluşturuyor" şeklindeki açıklamaların "absürt" olduğunu savundu.

terörle mücadele konusunda rusya ve nato'nun bakış açılarının örtüşeceği bir durumda, iş birliği için ciddi sebep oluşacağını savunan peskov, "nato kendisine düşman imajı aramaya, rusya sınırına yakın bölgelere yeni askeri üsler kurmaya devam ederse iş birliği için herhangi bir zeminin oluşturulması elbette zorlaşır. nato ile karşılıklı çıkarlara dayanan iş birliğinden yanayız" diye konuştu.

"soğuk savaş geçmişte kaldı"

stoltenberg, "yeni bir soğuk savaş istemiyoruz, o geçmişte kaldı, rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz" demişti.

'nato kendini güncellemeli'

zirve öncesi açıklama yapan cumhurbaşkanı erdoğan ise, "nato'nun yeni tehditler karşısında kendini güncellemesi gerekiyor" demişti. erdoğan, türkiye'nin güvenliği konusunda nato'dan daha fazla çaba beklediğini de ifade etmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;