Afrika

NATO'ya 'mülteci' kınaması

Geçtiğimiz yıl Akdeniz'de, Libya'dan kaçan bir teknede ölen 63 kişiyle ilgili rapor sunan Avrupa Konseyi, örgütü 'bilerek yardım etmemekle' suçladı.

Konular: Avrupa Birliği

Haberin Öne Çıkanları

İstekli davranmadı

NATO reddediyor

Bin 500 kişi öldü

[Reuters-Arşiv]

avrupa konseyi parlamenterler meclisi,  2011 yılının mayıs ayında akdeniz'de küçük bir teknede hayatını kaybeden 63 libyalı mülteciye yardım etmedikleri gerekçesiyle nato'yu kınadı.

konseyin hazırladığı raporda ,batılı ülkelerin donanmaları ve nato tarafından gerekli desteğin verilmemesi nedeniyle teknede yer alan 72 kişiden 63'ünün yaşamını yitirdiği kaydedildi.

raporda, nato'nun arama kurtarma çalışmalarına katılması yönündeki çağrılara karşı istekli davranmadığı da belirtildi.

teknenin çok kalabalık olduğu belirtilen raporda, yemek ve yakıt kıtlığı üzerine italya sahil güçlerine ulaşıldığını ve bunun üzerine teknenin yerinin tespit edildiği açıklandı.

tekneler de kabul etmedi

raporda, daha sonra yapılan yardım çağrılarına nato gemilerinin yanısıra çevrede bulunan bazı balıkçı teknelerinin müdahaleyi reddettiği vurgulandı.

nato ise suçlamalara karşılık olarak, söz konusu tekneden bölgedeki savaş gemilerine herhangi bir talep ulaşmadığını ancak o sırada başka arama kurtarma çalışmaları yapıldığını ve yüzlerce mültecinin kurtarıldığını iddia ediyor.

söz konusu mülteci teknesinin, yakıtın bitmesi nedeniyle motoru durmuş ve denizde sürüklenmeye başlamıştı.

konseyin raporuna göre 2011 yılı boyunca afrika kıyılarından avrupa'ya ulaşmaya çalışan 1500 insan denizde hayatını kaybetti.

ölenlerin çoğu 'arap baharı' libya ya da kuzey afrika'daki diğer çatışmalardan kaçmaya çalışıyordu.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;