Kafkasya

Nazarbayev: Hedef medeniyet projesi

Kazakistan Cumhurbaşkanı, 'Avrasya'nın birliğini savunmanın Sovyetler Birliği'nin restore edilmesi olarak algılanmaması' gerektiğini söyledi.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

Projenin amacı birlik

Temeli 2012'de atılacak

Üç ülke destek veriyor

Nazarbayev, kurulacak birliğin bir medeniyet proje olduğunu sözlerine ekledi. [Reuters]

kazakistan cumhurbaşkanı nursultan nazarbayev, rusya'da yayınlanan izvestia gazetesinde için kaleme aldığı makalesinde, 'belurus, kazakistan ve rusya tarafından desteklenen 'avrasya birliği' projesinin amacının sovvyetler birliği'nin yeniden canlandırılması olmadığını' ifade etti.

sovyetler birliği'nin yeniden canlanmasının imkansız olduğunu söyleyen nazarbayev, ''bunlar geçmişte söyleniyordu, bu konu üzerinden spekülasyonlar yapılıyordu. bazı kimselerin bu konuda hayalleri vardı. ancak, bugün belarus cumhurbaşkanı alexander lukaşenko'nun da rusya devlet başkanı vladimir putin'in de benim de böyle bir düşüncem yok'' dedi.

amerika birleşik devletleri (abd), kanada ve meksika'nın, amerika kıtasında (kuzey amerika ülkeleri serbest ticaret anlaşması'nı (nafta) gündeme getirdiğini ve birliktelik arayışı içinde olduğunu anlatan nazarbayev, ''kimse bu konuyu eleştirmiyor, kimse bunun altında emperyalist emeller aramıyor. aynı şey avrasya'da neden olmasın'' diye konuştu. nazarbayev, ayrıca kurulacak birliğin bir medeniyet projesi olduğunu söyledi.
 
temel 2012'de atılıyor
 
nazarbayev, 2009 yılından bu yana kazakistan, belarus ve rusya'nın tek ekonomik alan oluşturma çalışmalarının devam ettiğini, bu yılın sonuna kadar bu konudaki yasal sıkıntıların tamamen giderileceğini vurgulayarak, 1 ocak 2012'den itibaren bunun adımların atılacağını açıkladı. 
 
'avrasya birliği' projesinin sadece siyasilere bırakılmaması gerektiğini vurgulayan nazarbayev, ''siyasetçiler, ekonomistler, akademisyenler ve tüm bölge insanları bunun için aktif olarak çaba harcamalıdır'' ifadesini kullandı.
 
'sovyetler birliği yeniden canlanmaz' 
 
rusya başbakanı vladimir putin de ekim ayında politika girişimlerini özetlediği bir makalede, avrasya birliği projesini ayrıtılandırmış, ayrıca projenin sovyetler birliği ile benzerliği bulunmadığını, bütün ülkelere açık olduğunu söyledi. 'avrasya birliği' projesinin, eski sovyet devletlerini biraraya getireceğini belirten putin, bu projeyle birlikte siyasi ve ekonomik olarak daha da yüksek bir entegrasyon seviyesine ulaşılacağı ifade etti.
 
yeni birliğin ilk adımının belarus ve kazakistan'la kurulması planlanan gümrük birliği anlaşması olacağından da söz eden putin,' üç ülke arasında ticaret, sermaye ve emek hareketinin önündeki tüm engellerin kalkmış olacağını' da vurgulamıştı. 
 
kaynak: ajanslar 
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;