Kültür-Sanat

Nâzım Hikmet Türkiye'ye veda ettiği Tarabya rıhtımında anıldı

Şâir, roman ve oyun yazarı Nâzım Hikmet Ran, doğumunun 115. yılında anılıyor. Usta şâirin 1951'de Türkiye'ye veda ettiği Tarabya rıhtımında denize karanfiller bırakıldı.

Konular: Kültür-Sanat
[Fotoğraf: AA]

sarıyer belediye başkanı şükrü genç, sarıyer belediyesi ve nâzım hikmet kültür ve sanat vakfı tarafından, şâirin doğumunun 115. yılı dolayısıyla düzenlenen "nâzım'a karanfiller" etkinliğinde, 4 ay önce hayatını kaybeden oyuncu tarık akan ve geçen hafta yaşamını yitiren oyun yazarı-gazeteci refik erduran'ın da nâzım hikmet'le birlikte anılması gerektiğini söyledi.

genç, nâzım hikmet'in evrensel bir şâir olduğunu belirterek, "dostlarımız, uzaklara gittiler ama hiç de uzaklaşmadılar. dünya şâirleriyle birlikte oldular. o, hiçbir zaman vatanını unutmadı. 'beni götürün anadolu'da bir çınarın altına gömün' derdi. bir gün o düşü gerçekleşecek ama bugünleri atlatmak zorundayız" diye konuştu.

katılımın yoğun olduğu etkinliğin ardından denize açılan teknede, nâzım hikmet şiirleri okundu ve denize karanfiller bırakıldı.

nâzım hikmet ran, bakanlar kurulu tarafından 1951'de türk vatandaşlığından çıkarılmış ve hayatının sonraki yıllarını sofya, varşova ve moskova'da geçirmiş, 3 haziran 1963'te kalp krizi sonucu vefat etmişti.

usta şâir, vefatından 46 yıl sonra bakanlar kurulu kararıyla yeniden türk vatandaşlığına kabul edilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;