CHP

Nazlıaka: Atatürk düşmanlığı yok

CHP'de bir milletvekilinin, odasındaki Atatürk fotoğrafını indirdiği iddiasıyla ilgili partiden kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edilmesi kararlaştırılan Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, "Bu olay gerçek ama bunu yapan arkadaşımız, Atatürk düşmanlığı amacıyla bunu yapmadı" dedi.

Konular: Türkiye, CHP
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka [Fotoğraf: AA]

chp parti meclisi (pm), ankara milletvekili aylin nazlıaka'nın "kesin ihraç" talebiyle yüksek disiplin kurulu'na (ydk) sevkini görüşmek üzere parti genel merkezinde olağanüstü toplandı. genel başkan kemal kılıçdaroğlu başkanlığındaki toplantıya, nazlıaka da katıldı.

pm, meclis'te atatürk resminin indirildiği iddialarıyla ilgili, aylin nazlıaka'yı "partiden kesin ihraç" istemiyle yüksek disiplin kurulu'na sevk etti.

kapalı oylamada, nazlıaka dâhil 60 üyesi olan pm'de, nazlıaka'nın ydk'ya sevki için 54 oy çıktı, 4 pm üyesi ise "ret" oyu verdi.

parti tüzüğüne göre, ydk'nın kendisine gönderilen dosyaları, 4 ay içinde karara bağlaması gerekiyor. artvin milletvekili uğur bayraktutan'ın başkanı olduğu 15 kişilik ydk'nın kararları "kesinlik" taşıyor.

chp'den açıklama

chp'den yapılan yazılı açıklamada nazlıaka'nın, "chp'li bir milletvekilinin tbmm makam odasının duvarındaki mustafa kemal atatürk resmini indirdiğine ilişkin, asılsız ve gerçeğe aykırı iddialar ortaya atarak, chp'nin kamuoyunda tartışılmasına neden olduğu" ifade edildi.

açıklamada, nazlıaka'nın, parti tüzüğünün 68/a ve f ile 70/a-a-b (programa ve tüzük kurallarına, kurultay ve yetkili organ kararlarına aykırı davranmak - partide aldıkları görev ve sorumlulukla ve üyelikle bağdaşmayan tutum ve davranışlarda bulunmak) hükümleri uyarınca, tedbirli olarak kesin ihraç istemeyle ydk'ya sevk edildiği bildirildi.

nazlıaka'nın açıklaması

ydk'ya gidip gitmeyeceğine ilişkin kapalı oylamanın yapıldığı sırada toplantıdan çıkan nazlıaka, gazetecilere açıklama yaptı.

yaklaşık 4 saat süren toplantıda, hemen hemen herkesin söz alarak görüşlerini dile getirdiğini belirten nazlıaka, şöyle devam etti:

"isim açıklamam konusunda çok yoğun bir baskı yapıldı. isim açıklamadığım takdirde, bu konunun inanılırlığı konusunda bir sorgulama yapıldı. şunu bilmenizi isterim; bu olay, ismimin aylin nazlıaka olduğu kadar gerçek. ancak olayın daha sonrasında basına servis edilişi ve basında işleniş biçimiyle yön değiştirmesi, maalesef algısal boyutuyla, gerçekleştirilen olay arasında fersah fersah fark yaratmıştır. yani olay olmuştur. ama bunu yapan arkadaşımız, bir atatürk düşmanlığı amacıyla bunu gerçekleştirmemiştir. chp, kurucu iradeye, liderine, bağımsızlığın kurucusu, cumhuriyet'in mimarı olan gazi mustafa kemal atatürk'e bağlıdır. tüm milletvekillerimiz de bu bağlılığı devam ettirmektedir."

"chp için çalışmaya devam edeceğim"

iletişim sorunu nedeniyle "bir kar tanesinin büyüyerek, kocaman bir çığa dönüştüğünü" ifade eden nazlıaka, "ben, chp'nin böyle bir çığın altında ezilmesini istemem. ancak bu olayın iyi yönetilememiş olmasının, tamamıyla benim üzerime yüklenmesini de doğru bulmuyorum. kişinin ismini açıklamamam, kişiyi korumakla ilgili değil, ilkesel bir duruştur. bu ilkesel duruşlar belki bugün anlaşılmayabilir ama tarih bu ilkesel duruşları değerlendirecektir" diye konuştu.

nazlıaka, üyeliği koparılsa bile chp için çalışmaya devam edeceğini belirterek, partililerle arasında koparılmaz bir bağ olduğunu kaydetti.

raporda "olay doğru" denilmişti

chp'de bir milletvekilinin, odasındaki atatürk fotoğrafını indirdiği iddiasını görüşen merkez yönetim kurulu, ankara milletvekili aylin nazlıaka'nın partiden kesin ihraç istemiyle yüksek disiplin kurulu'na sevk edilmesini kararlaştırmıştı.

chp kocaeli milletvekili haydar akar, chp sakarya milletvekili engin özkoç ve chp bartın milletvekili rıza yalçınkaya'dan oluşan muhakkik heyetinin hazırladığı raporda, böyle bir olayın yaşandığı tespitine yer verilmişti.

milletvekilleri araştırmaları çerçevesinde, chp ankara milletvekili aylin nazlıaka, chp istanbul milletvekili mehmet bekâroğlu, chp izmir milletvekilleri aytun çıray ve zeynep altıok, chp uşak milletvekili özkan yalım ve chp yalova milletvekili muharrem ince'yi dinlemiş, hazırladığı raporunu grup başkanlığı'na iletmişti.

iddiayı gündeme getiren nazlıaka, heyete isim vermezken, muhakkik heyeti, dinledikleri 6 milletvekilinin ses kayıtlarının çözümlerini, ifade tutanaklarını, kanaat raporuyla birlikte sunmuştu.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;