PKK

Necdet Özel: PKK meşrulaştırılıyor

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, IŞİD ile savaşan PKK'nın meşrulaşması tehlikesi olduğunu söyledi ve coğrafyamızdaki gelişmelerle ilgili olarak "İyimser öngörüde bulunmak güç" dedi.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel (solda) ve Başbakan Ahmet Davutoğlu [Fotoğraf: AA/Arşiv]

genelkurmay başkanı necdet özel, savunma ve havacılık dergisine verdiği mülakatta, pkk ve ona bağlı örgütlerin artan meşruiyetine ilişkin endişelerinden, sınır güvenliği için alınacak tedbirlerden ve bölgedeki savaş riskinden bahsetti.

"pkk farklı bir algı oluşturmaya çalışıyor"

özel "ortadoğu ve kuzey afrika bölgelerindeki gelişmeler, iyimser öngörülerde bulunulmasını güçleştirmektedir" dedi ve türkiye sınırında olan gelişmelerle ilgili olarak şunu söyledi;

"irak ve suriye'de yaratılan ortam işid'in giderek güçlenmesine, bütün dünyadan birçok radikal savaşçının bölgeye akmasına ve pyd/pkk'nın terör örgütü kimliğinden ziyade işid ile savaşan meşru bir güç olarak bölgede görülmesine yol açmaktadır. bölücü terör örgütü, irak ve suriye'de yaşanan gelişmeler doğrultusunda elde ettiği kazanımları artırmaya çalışırken aynı zamanda kendisini ve diğer ülkelerdeki uzantılarını masum göstererek farklı bir algı oluşturmaya çalışmaktadır."

özel, bazı ülkelerin dünyanın tehdit olarak algıladığı bu güçleri çıkarları için kullandığını söyledi, bunu "üstünlük sağlama yarışının karanlık yüzü" olarak tanımladı.

“sınır karakolları birleştirilecek”

özel, türkiye'nin sınır güvenliği için aldığı önlemlere ilişkin olarak ise, 2013 ve 2014 yıllarında kurulan iki hudut özel harekât komando taburuna bu yıl bir taburun daha ekleneceğini söyledi.

genelkurmay başkanı, sınır birliklerinin güçlendirileceğini ve yasal yetkilerin yeniden düzenleneceğini de ekledi ve “orta vadede sınır sorumluluğu muharip tugaylardan devralınacak ve 317 sınır karakolu tek bir komutanlık altında birleştirilecek” dedi.

“bölgede savaş riski var”

genelkurmay başkanı bölgede savaş riski olduğunu belirterek "ekonomik çıkarlarda yaşanacak çatışmalar, kutuplaşmalar ve azalan kaynaklar için sürdürülen mücadeleler değerlendirildiğinde, bulunduğumuz coğrafyada konvansiyonel bir harbin yaşanma riskinin henüz ortadan kalkmadığını söylemek yanlış olmayacaktır" dedi.

kaynak: savunma ve havacılık dergisi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;