Irak

Neçirvan Barzani: Sorun yok

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü için beraberindeki bir heyetle Bağdat’a giden IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, "Petrol anlaşması konusunda herhangi bir sorunu yok" dedi.

Neçirvan Barzani Bağdat'ta Irak Başbakanı İbadi ile görüştü. [Fotoğraf-AFP]

neçirvan barzani ve beraberindeki heyet, bağdat'a ulaştıktan sonra irak başbakanı haydar ibadi ile görüştü. basın toplantısı düzenleyen barzani, iki yönetimin sağlanan petrol anlaşmasına bağlı kaldığını ifade ederek, bu konuda herhangi bir sorunun olmadığını kaydetti. 

"bağdat'ın elinde, anlaşmanın uygulanması için petrol satış fiyatlarındaki düşüşten ötürü yeteri miktarda para bulunmuyor" diyen barzani, irak kürdistan yönetiminin anlaşmaya bağlı kalarak günlük 550 bin varil petrol ihraç edeceğinin altını çizdi.

ikby heyetinde, başbakan yardımcısı kubat talabani, doğal kaynaklar bakanı aşti hewrami, ekonomi bakanı rebaz muhammet hamlan, planlama bakanı ali sindi, kürdistan bölgesi başkanlık divanı başkanı fuat hüseyin, hükümet sözcüsü sefin dizayi ve bakanlar kurulu genel sekreteri amanc rahim yer alıyor.

merkezi hükümet heyeti ise, başbakan haydar ibadi'nin yanı sıra başbakan yardımcısı dr. roj nuri şawez, petrol bakanı adil abdulmehdi, planlama bakanı salman cimeli, başbakanlık özel kalem müdürü dr. mehdi alak, ulusal güvenlik danışmanı falih feyaz, bakanlar kurulu genel sekreteri dr. hamid halaf, enerjiden sorumlu eski başbakan yardımcısı hüseyin şehristani'den oluşuyor.

heyetlerarası toplantılara bugün de devam edileceği belirtiliyor. yapılacak toplantılara iki yönetim arasında kurulan komisyon yetkililerinin katılacağı ifade ediliyor.

erbil ile bağdat arasında 2 aralık 2014 tarihinde yapılan anlaşmaya göre, kürt bölgesi kerkük petrolü de dahil günlük 550 bin varili türkiye'nin ceyhan limanı'na gönderecek. belirlenen petrolün 300 bin varili kerkük petrolü ve geri kalan 250 ise kürdistan topraklarındaki petrol yataklarından ihraç edilecek. irak hükümeti ise erbil'in bütçeden yüzde 17'lik payını ödeyecek. bunun yanında ikby, irak bütçesinden aldığı payının yanında peşmerge güçleriyle memur maaşları için de ödenek tahsis edilmesi konusunda ısrarcı olmuş ve bu isteği bağdat yönetimince yerine getirilmişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;