Bilim-Teknoloji

Nefertiti'nin mezarı bulunmuş olabilir

İngiliz bir arkeolog, Kral Tutankamon'un mezar odasında yapılan yeni taramalar sonucunda Kraliçe Nefertiti'nin mezarını bulmuş olabileceğini öne sürdü.

Konular: Bilim-Teknoloji
Kraliçe Nefertiti'nin mezarı binlerce yıl sonra bulunmuş olabilir. [Fotoğraf: Shutterstock]

arizona üniversitesi'nden arkeolog dr. nicholas reeves, kral tutankamon'un mezar odasında gerçekleştirilen yüksek çözünürlüklü taramaların ardından kraliçe nefertiti'nin mezarını bulmuş olabileceklerini belirtti. taramaların, krallar vadisi'ndeki mezar odasının resimle kaplı bir duvarının arkasında iki gizli kapı ortaya çıkardığı belirtildi.

reeves, kapılardan birinin depo amaçlı kullanıldığı düşünülen bir odaya açıldığını, diğerinin ise mezar odasının devamını temsil ettiğini söyledi. reeves, ikinci kapının, nefertiti'nin mezar odasına açılıyor olabileceğini ifade etti.

amarna kraliyet mezarları projesi'nin başını çeken reeves, iki kapının ortaya çıkarıldığı taramaların aylar sürdüğünü ve elde ettikleri en yeni bulguların fazlasıyla heyecan verici olduğunu söyledi.

tutankamon'un beklenene kıyasla çok daha küçük olan mezar odası 1992'de howard carter tarafından keşfedilmişti. nefertiti'nin mezar odasının ise çok daha büyük hazinelerle dolu olabileceği düşünülüyor. reeves, nefertiti'nin mezar odasına ek olarak yapılmış bir bölme olduğundan tutankamon'un küçük bir alana konmuş olabileceğini düşünüyor.

tutankamon'un babası firavun akhenaten'in karısı olan nefertiti, m.ö 14'üncü yüzyılda mısır'ı kocasıyla yönetmişti. güzelliğiyle ünlü olan ve kocasını ünüyle geride bırakan nefertiti'nin mezarı halen bulunamadı.

kaynak: guardian ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;