Avrupa

Neonazilerde yanıtsız sorular

İstihbarat birimlerinin isim isim bildiği hücre üyelerini gözden kaybetmesi Almanya'yı sarstı, İçişleri Bakanı güçlü kanıtların olmadığını söyledi.

Konular: Türkiye, Almanya

Haberin Öne Çıkanları

Gözler istihbarat teşkilatında

NPD kapatılacak mı?

Gazeteler manşete taşıdı

Yakalanan Neonazi hücresinin üyeleri, 1998 yılında gözaltına alınmış ve serbest bırakılmıştı. [Reuters]
almanya'da 2000 ile 2006 arasında sekiz türk ve bir yunan'ın öldürülmesinin ardında bir neonazi hücresinin ortaya çıkması ülkede deprem etkisi yaratırken, kamuoyu birçok soruya yanıt arıyor.
 
neonazi hücrenin üyelerini alman istihbarat birimleri 90'lı yıllardan bu yana ismen biliyordu. gözaltına alındıktan sonra 1998'de serbest bırakılan aşırı sağcıların o tarihten bu yana neden yakalanamadığı sorgulanırken, ülkenin aşırı sağcı tehdidi görmezden gelip gelmediği de soruluyor. ülkenin istihbarat kurumu anayasa koruma teşkilatı ajanlarının ellerindeki bilgileri bilerek sakladıkları ve aşırı sağcı saldırganları engellemediği de iddia ediliyor.
 
beate zschape'nin delilleri yok etmek için uwe böhnhardt ve uwe mundlosile birlikte oturduğu evi ateşe vermesinin ardından ortaya çıkarılan nasyonal sosyalist yeraltı örgütünün, neden yıllarca engellenemediği en çok tartışılan soru. 
 
almanya içişleri bakanı hans-peter friedrich, ellerinde güçlü kanıtlar olmadığı için hücrenin üzerine gidilemediğini ifade etti. friedrich, istihabarat örgütüyle ilgili ortaya atılan iddialar üzerine ülkenin doğu eyaletlerinden thüringen'deki anayasayı koruma teşkilatı'nın bir an önce olaylara açıklık getirmesi gerektiğini söyledi.

almanya başbakanı angela merkel. [reuters]

merkel: almanya için utanç verici
 
başbakan angela merkel ise öldürülen yabancı uyrukluların çoğunun küçük esnaf olması ve aralarında kebapçıların bulunması üzerine medyanın 'dönerci cinayetleri' olarak isimlendirdiği olayları, ülke için bir utanç olarak niteledi. merkel, kurban yakınlarından soruşturmaları sonuna kadar götüreceklerine inanmalarını istedi. 
 
adalet bakanı sabine leutheuser-schnarrenberger ise, güvenlik birimlerinin bir ihmali olup olmadığının tamamen açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. bakan leutheuser-schnarrenberger, "ismen bilinmelerine rağmen bu aşırı sağcılar nasıl oldu da ortadan kaybolabildiler, büyük bir olasılıkla uzun yıllar almanya’da, güvenlik birimlerinin gözetiminden uzak, eski oturdukları kentlerde yaşamlarını sürdürebildiler? sanıyorum, şu anda buna kimse bir açıklık getiremiyor" dedi.
 
ülkedeki muhalefet partileri, olayın gün yüzüne çıkmasının ardından hükümeti aşırı sağcılara göz yummakla suçluyor. 
 
npd'nin kapatılması için düğmeye basıldı
 
aşırı sağcı nasyonel demokrat parti'nin (npd) kapatılması da en hararetli tartışma konularından biri. başbakan merkel'in partisi hristiyan demokrat birlik'in (cdu) pazartesi günü yapılan kongresinde npd'yi kapatma girişimi için düğmeye basıldı. hazırlanan taslak belgede, aşırı sağcı örgütlenmelerin yasaklanması yönünde federal ve eyalet yönetimleri düzeyinde hukuki inceleme ve çalışmaların başlatılması öngörülüyor. tüm hukukî olanakların kullanılması talep ediliyor.

npd, sekiz yıl önce kapatılamamıştı. [dpa]
yeşiller partisi eşbaşkanı cem özdemir, npd'nin yasaklanmasının ciddi şekilde düşünülmesini istedi. sosyal demokrat parti'den (spd) thomas oppermann, npd'nin yasaklanması için yeni bir adım atılması gerektiğini dile getirerek, "benim için bu partinin açıkça yasaklanması gerekmektedir" dedi.
 
cdu'nun iç politika sözcüsü wolfgang bosbach ise yeni bir yasaklama davasının yıllar sürebileceğini söyledi.
 
npd'nin kapatılmasına alman polis sendikası da destek verdi. sendika, getirilecek bir yasağın güvenlik birimlerinin işini kolaylaştıracağını açıkladı.
 
npd 2003'te neden kapatılamadı?
 
almanya'da daha önce npd'nin kapatılması için yapılan başvuru fiyaskoyla sonuçlanmıştı. 2003 yılındaki başvuruyu inceleyen anayasa mahkemesi, alman iç istihbarat ajanlarının partinin üst kanadına kadar sızması üzerine yasaklama kararı verememişti. anayasayı koruma teşkilatı, önemli bir istihbarat kaynağı olan parti içindeki ajanlarının deşifre olacağı gerekçesiyle isimlerini açıklamak istemiyor.
 
kapatma girişimi manşetlerde
 
npd'nin yasaklanma tartışmalarını alman gazeteleri de manşetlerine taşıdı. süddeutsche zeitung, "yüksek yargının bu engelini aşmanın tek yolu, npd yönetimindeki tüm bağlantı adamlarının geri çekilmesidir. bu, federal hükümet ve tüm eyaletlerin ortak hareket etmesi durumunda mümkün. peki bu arzulanan bir şey mi? tam da bir terör hücresinin ortaya çıkarılması şokunun yaşandığı bir dönemde değil" yorumunu yaptı.
NSU davasında bilinen üç üye: Beate Zschäpe, Uwe Mundlos ve Uwe Böhnhardt

beate zschape, uwe böhnhardt ve uwe mundlosile. [reuters]
frankfurter allgemeine zeitung, nasyonal demokrat parti'nin alelacele yasaklanması için başlatılan girişimin yanlış bir zamanlama olduğunu yazdı.
 
öncelikle soruşturmalara odaklanılmasını isteyen gazete, "npd, katillerin kimliği hakkında bir şey bilmiyorsa ve parti yöneticilerinin işlenen suçların örtbas edilmesine katkıda bulunduğu kanıtlanamazsa, partinin yasaklanması için yeni girişim de sonuç vermeyecektir. bu, nazi batağının kurutulması için kolların sıvanmaması anlamına gelmiyor. ama işlenen suçların aydınlığa kavuşturulmasına ve taklitçilerin önlenmesine öncelik verilmelidir" ifadelerini kullandı.
 
frankfurter rundschau gazetesi de, parti içinde halen iç istihbaratın bağlantı ajanların bulunduğuna dikkat çekerek, durum değişmedikçe npd'yi kapatmak için girişimlerin hepsinin fiyaskoyla sonuçlanacağı uyarısında bulundu.
 
gazete, "nasyonal demokrat parti'nin yasaklanması ile ilgili tartışmalar, anayasayı koruma teşkilatı, başsavcılıklar ve polisin büyük fiyaskosu karşısında verilecek yanlış bir tepki. bu kurumlar,  yabancıların öldürülmesi söz konusu olduğunda arkasında sadece islamcı terörün bulunmadığını öğrenmeli. almanya'da aşırı sağ terörizm yaşıyor" diye yazdı.
 
istihbarat birimi doğruladı
 
hücreye yardım ettiği belirtilen ve hannover'de gözaltına alınan holger g'yle ilgili istihbarat birimlerinin bilgisi olduğu da kesinleşti. aşağı saksonya eyaleti anayasayı koruma teşkilatı sözcüsü maren brandenburger, 1999 yılında yürütülen soruşturmalarda holger g. hakkında bazı bilgilere ulaşıldığını doğruladı. eldeki bilgilere göre, holger g. neonaziler tarafından düzenlenen protesto gösterilerine katıldı.
 
beate zschape tutuklandı
 
yüksek mahkeme tarafından tutuklu yargılanmasına karar verilen beate zschape hakkında savcılık, adam öldürme, adam öldürmeye teşebbüs, kundaklama, aşırığı sağcı terör örgütü üyesi olma suçlarından soruşturma başlattı.

kaynak: ajanslar, deutsche welle

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;