İsrail

Netanyahu'dan Obama'ya yanıt

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Kongresi'ndeki konuşması için "Yeni bir şey söylemedi" diyen Obama'ya, "İran'ın nükleer programına daha sert kısıtlamalar getirecek bir alternatif sunduğu" yanıtını verdi.

Konular: Ortadoğu
ABD Başkanı Barack Obama Netanyahu'nun yaptığı konuşmada, "yeni hiçbir şeyin olmadığı" söylemişti. [Fotoğraf: Reuters]

netanyahu, abd ziyaretinin ardından israil'e dönüşünde havaalanında yaptığı açıklamada, abd'ye gerçekleştirdiği "kısa ziyareti"nin ardından, dünyadaki birçok kişinin "israil'in, iran ile anlaşmanın önüne geçilmesi konusunda ne düşündüğünü duyduğunu" ifade etti.

"kongre'deki konuşmamda, iran'ın nükleer programına daha sert kısıtlamalar getirecek bir alternatif sundum" diyen netanyahu, şöyle devam etti:

"ayrıca 5+1 ülkelerine iran'ın teröre olan desteğini kesecek, komşularına yönelik saldırgan tutumunu önleyecek ve israil'in yok edilmesi çağrılarına son verecek bir anlaşma yapmaları çağrısında bulundum. hem demokratlardan hem de cumhuriyetçilerden cesaret verici tepkiler aldım. anladılar ki iran ile yapılması söz konusu olan mevcut anlaşma, kötü bir anlaşma ve bunun alternatifi ise daha iyi bir anlaşmadır."

abd kongresi'nde, tartışmalara yol açan konuşmasında netanyahu, özellikle bm güvenlik konseyi üyeleri ve almanya’dan oluşan 5+1 ülkelerinin iran'la gerçekleştirdiği nükleer müzakerelere sert sözlerle yüklenmişti. netanyahu, p5+1 ülkelerinin iran ile müzakere ettiği anlaşmanın, "iran'ın nükleer silahlar geliştirmesini engellemeyeceğini, iran'ın bu silahlardan çok sayıda edinmesini neredeyse garanti edeceğini" öne sürmüştü.

abd başkanı barack obama ise netanyahu'nun yaptığı konuşmada, "yeni hiçbir şeyin olmadığı" söylemişti.

abd temsilciler başkanı cumhuriyetçi john boehner, netanyahu'yu iran konusunda mart ayında kongre'ye hitap etmek üzere davet ettiğini açıklamış, davet, kendilerine danışılmadığı ve diplomatik protokollerin ihlal edildiği gerekçesiyle beyaz saray'ın tepkisini çekmişti. obama'nın, israil'de mart ayında seçim yapılacak olması sebebiyle netanyahu ile görüşmeyeceği belirtilmişti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;