Türkiye - İsrail ilişkileri

Netanyahu'dan Türkiye'ye mesaj

İsrail Başbakanı, son yıllarda Türkiye ile İsrail arasında bozulan ilişkilerin 'eskisi gibi iyi olmasını arzu ettiğini' ve yakın zamanda bir anlaşma umduğunu söyledi.

Netanyahu'nun ziyareti kadar konuşması da ABD'de tartışma konusu oldu. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

anadolu ajansı’na açıklamalarda bulunan israil başbakanı binyamin netanyahu, yakın zamanda iki ülke arasında bir uzlaşı olmasını umduğunu da söyledi.

iki ülke arasındaki ilişkiler, israil’in 2010’da gerçekleştirdiği ve dokuz türk vatandaşının öldüğü mavi marmara baskını sonrasında bozuldu.

israil başbakanı netanyahu, mart 2013’te başbakan recep tayyip erdoğan'ı telefonla arayarak mavi marmara baskınından dolayı özür diledi.

özür geldi, görüşmeler sürüyor

abd başkanı barack obama'nın devreye girmesiyle erdoğan'a ulaşan netanyahu, baskında hayatını kaybeden sivillerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul ettiklerini de iletti.

taraflar arasında sekteye uğrayan görüşmeler 2013 aralık ayında türk yetkililerin israilli müzakere ekibini türkiye’ye davet etmesiyle yeniden ivme kazandı.

israil bu görüşmelerde türkiye’nin talep ettiği 30 milyon dolara karşılık 15 milyon dolar teklif etti.

türkiye daha önce mavi marmara baskınında hayatını kaybeden dokuz türk vatandaşı ve yaralanan vatandaşları için tazminat olarak israil’den 30 milyon dolar istemişti.

israil anlaşma ile birlikte israil askerlerine karşı türkiye’de açılan davaların da düşmesini istiyor.

türk yetkililer ise israil’in askerlerine yönelik istediği yasal düzenleme ile ilgili “bu sürecin sonunda bir anlaşma olacaksa, bu anlaşma elbette meclis'in onayından geçecek ve türkiye hukuku açısından bağlayıcılığı oluşacak” ifadesini kullandı.

dönemin israil genelkurmay başkanı rau aluf gabiel ashknazi, deniz kuvvetleri komutanı eliezer alfred marom ve hava kuvvetleri komutanı avishay levi'nin de gıyabında türkiye'de dava açılmıştı.

özür ve tazminatın dışında, gazze'ye uygulanan ablukanın kaldırılması türkiye'nin israil'den başlıca talepleri arasındaydı. ancak israil yalnızca mevcut ambargo kurallarına güvence verdi, abluka konusunda bir adım atmadı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;