İsrail

Netanyahu'nun temsilcisinden tehdit

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun temsilcisi Lotan'ın, Gazze'de kaybolan İsrail vatandaşı Mengistu'nun ailesini, "İsrail'i değil Hamas'ı eleştirmesi" için tehdit ettiği ortaya çıktı. Lotan özür diledi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tutsaklarla ilgilenen temsilcisi Lior Lotan. [Fotoğraf: Haaretz]

israil başbakanı netanyahu'nun tutsaklarla ilgilenen temsilcisi lior lotan'ın, gazze'de kaybolan etiyopya asıllı israil vatandaşı avraham mengistu'nun ailesini, "israil'i değil, hamas'ı eleştirmesi" yönünde tehdit ettiği ortaya çıktı.

israil kanal 10 televizyonunda yayınlanan ses kaydında lotan'ın, gazze'de kaybolan avraham mengistu'nun ailesine hitaben, "bu konuyu etiyopya toplumunun israil devletine karşı gelmesi için kullanırsanız, mengistu bir yıl daha gazze'de kalır" dediği duyuluyor.

ses kaydında ayrıca lotan, aileyle yaptığı özel bir görüşme esnasında şunları söylüyor:

"önünüzde iki seçenek var: ya hamas'a dönüp, 'oğlumuz elinizde esir, onun kaderinden siz sorumlusunuz. onun sağ olduğunu bilmek istiyoruz. onu bize geri gönderin' diyeceksiniz. ya da israil'e dönüp, 'siz haksızsınız, onun gazze'ye geçmesine izin verdiniz. mektuplarımıza ise cevap vermediniz' diyeceksiniz. seçiminizi yapın. israil için en iyi olanın ne olduğu, neyin ona (kayıp israilli) yarayacağı ve neyin hamas'a yarayacağına dair benim bir fikrim var ancak bu seçimi siz yapmalısınız ve bunun sonuçlarına katlanacaksınız."

özür diledi

israil basınında yer alan haberlerde, israil ordusundan emekli bir albay olan ve netanyahu'nun "tutsaklarla ilgilenen temsilcisi" görevini yürüten lotan'ın, ses kaydının ortaya çıkmasının ardından mengistu'nun ailesini arayarak "özür dilediği" belirtildi.

mengistu ailesini arayan lotan'ın, "son birkaç aydır sürdürdüğümüz iyi ilişkiler, avraham evine dönene kadar devam edecek" dediği yazıldı.

Gazze'de kaybolan Etiyopya asıllı İsrail vatandaşı Avraham Mengistu'nun ailesi.
[[Fotoğraf: Haaretz]]

netanyahu: özür dilemesi iyi bir şey

konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan netanyahu da, "bu sözlerin hiç söylenmemiş olması gerektiğini" belirterek, "lotan'ın bu gece doğrudan aileyi arayarak özür dilemesi iyi bir şey" ifadesini kullandı.

israil ordusu, gazze'de 2 israillinin kayıp olduğunu açıklamıştı. avraham mengistu isimli bir israil vatandaşının 10 aydır kayıp olduğu belirtilen açıklamada, ismi açıklanmayan bir israil vatandaşının daha gazze'de olduğu belirtilmişti.

israil basınında çıkan haberlerde ise kayıp israil vatandaşının, "arap asıllı olduğu" öne sürülmüştü. söz konusu kayıp israillilerle ilgili yayın yasağının, haaretz ve yediot ahronot gazetelerinin açtığı dava sonucunda perşembe günü kaldırıldığı duyurulmuştu.

netanyahu da, "gazze'de kaybolan israil vatandaşlarının güvenliğinden hamas'ı sorumlu tuttuklarını" söylemişti.

etiyopya yahudileri

israil'deki yaşayan yaklaşık 135 bin etiyopyalı yahudi var. bu kişilerin bazıları devletin kendilerine karşı uyguladığı ayrımcılık, ırkçılık ve yoksulluktan şikâyetçi. ülkede yaşayan etiyopyalı yahudilerin yarıdan fazlası yoksul ve yarısı lise mezunu. israil vatandaşı etiyopya yahudiler geçtiğimiz haftalarda tel aviv ve kudüs'te protesto gösterileri düzenlemişti.

israil vatandaşı olan etiyopya asıllı yahudilerin büyük çoğunluğu, 1984 ve 1994'teki musa ve süleyman adı verilen iki operasyonla ülkeye getirilmişti. dan kabilesinin soyundan geldikleri söylenen etiyopya asıllı yahudiler, "beta israil (israil evi ya da israil toplumu) ismiyle de biliniyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;