Avrupa

Netanyahu'ya 'gelme' dedi

İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesine göre Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Netanyahu’dan Paris’teki yürüyüşe katılmamasını istedi, Netanyahu buna rağmen yürüyüşte yer aldı.

Konular: Fransa, İsrail
İsrail medyasının bir bölümü, Netanyahu’yu yürüyüşü kendi siyasi çıkarları için kullanmakla suçluyor. [Kaynak: Reuters]

haaretz gazetesinde barak ravid imzasıyla yer alan habere göre, hollande’ın ulusal güvenlik danışmanı jacques audibert, israilli mevkidaşı yossi cohen ile temasa geçerek, hollande’ın netanyahu’nun yürüyüşe katılmamasını tercih edeceğini iletti.

audibert gerekçe olarak ise, yürüyüşün sadece fransa halkıyla dayanışma amacıyla yapılmasını ve dikkatlerin israil-filistin meselesi ya da yahudilerle müslümanlar arasındaki ilişkiler gibi tartışmalı konulara kaymaması gerektiği gösterdi.

haberi yazan barak ravid’e göre, israilli yetkililere iletilmese de fransızların endişe ettiği bir diğer konu da netanyahu’nun bu yürüyüşü siyasi amaçları için kullanması ve fransa yahudilerine hitaben konuşmalar yapma ihtimaliydi.

haberin kaynağına göre, netanyahu ilk başta hollande’ın bu talebine boyun eğmek zorunda kaldı.

gazete, fransa’nın aynı talebi aynı gerekçelerle filistin devlet başkanı mahmud abbas’a da ilettiğini ve abbas’ın da durumu kabul ettiğini öne sürdü.

netanyahu karar değiştirdi

ancak netanyahu gitmeme kararını siyasi rakipleri olan israil dışişleri bakanı avigdor lieberman ve ekonomi bakanı naftali bennett’in yürüyüşe katılma kararının ardından değiştirdi ve fransız yetkililere yürüyüşte yer alacağını iletti.

bunun üzerine fransız yetkililer mahmud abbas’ın da yeniden davet edileceğini söyledi.

gazete söz konusu haberi, hollande ve netanyahu’nun ofisleri arasındaki görüşme trafiğine hakim olan bir israilli yetkiliye dayandırdı.

israil medyasının bir bölümü, netanyahu’yu yürüyüşü kendi siyasi çıkarları için kullanmakla suçlamıştı.

uluslararası kamuoyundan bazı kesimler de ifade özgürlüğünün savunulduğu yürüyüşe netanyahu’nun katılmasını eleştirmişti.

netanyahu paris'teki saldırıların ardından avrupalı yahudilere göç çağrısında bulunmuş ve  "israil'e göç etmek isteyen her yahudi, burada sıcak bir kalp ve açık bir kucakla karşılaşacak. aynı zamanda sizin de devletiniz olan bu ülkenin sizi de içine almasına yardımcı olacağız" ifadelerini kullanmıştı.

paris'te mizah dergisi charlie hebdo'da başlayan ve üç günde, üçü saldırgan 20 kişinin öldüğü saldırılara karşı pazar günkü cumhuriyet yürüyüşü ile birlik mesajı vermişti. yürüyüşe 50'ye yakın ülkenin liderleri de katılmıştı. 

kaynak: al jazeera ve haaretz

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;