Bilim-Teknoloji

New Horizons yeni hedefine kilitlendi

Plüton sistemini gözlemleyen ilk uzay aracı olan New Horizons, Kuiper Kuşağı'ndaki hedefine kilitlenmesini sağlayacak manevraları tamamladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
New Horizons'ın 2014 MU69'a ulaştığı anı tasvir eden bir çizim. [NASA/Steve Gribben]
plüton sistemini temmuz ayında gerçekleştirdiği tarihi geçişte görünteleyen ilk uzay aracı olan new horizons, 2014 mu69 adlı hedefine doğru yol olmak için dördüncü ve son manevrasını tamamladı. 
nasa, plüton'dan 1,6 milyar kilometre ötede yer alan buzul gök cisminin rotasına girmek için yapılan ateşlemenin, 4 kasım'da gerçekleştirildiğini açıkladı. new horizons, görev süresinin uzatılması onaylandığı takdirde ocak 2019'da 2014 mu69'a ulaşacak.
new horizons ekibinde yer alan curt neibur, 'dünya'ya her gün heyecan verici veriler göndermeye devam eden uzay aracının çok daha uzaktaki bir hedefi incelemesi adına kritik bir adımın geride kaldığını' söyledi. 
nasa, new horizons'ın sırasıyla 22 ekim, 25 ekim, 28 ekim ve 4 kasım'da yaptığı ateşlemelerin bugüne dek dünya'dan en uzak mesafede gerçekleştirilen rota belirleme manevralarını temsil ettiğini söyledi. 
2014 mu69 görevinin gelecek yıl onaylanması halinde, new horizons'ın 1 ocak 2019'da gök cisminin gözlem mesafesine girmesi bekleniyor. new horizons, gözlemlenecek en uzak neptün ötesi cisim olan 2014 mu69'a plüton'a yaklaştığı 12,500 kilometreden daha fazla sokulacak. 
güneş sistemi'nin oluştuğu dönemden kalan sayısız buzul gök cisminden biri olan 2014 mu69, sadece 48 km çapında. 
kaynak: nasa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;