Futbol

Nijerya eski ekolünü yakalayabilir mi?

Nijerya, Okocha'lı, Kanu'lu günlerinden çok uzakta. 90'lı yılların ortalarında iyi bir ekol yakalayan Afrika ülkesi, eski günlerini arıyor. Burada bir akademi kuran Barcelona da genç yetenek avında. Hem kendisi hem de Nijerya için futbolcu yetiştiriyor.

Konular: Spor, Nijerya
Nijerya, 1996'da olimpiyat şampiyonu oldu. [Getty]

bir yerlerde bir nwankwo kanu veya bir jay jay okocha var. fakat binlerce oyuncunun arasından onun çıkıp ülkenin futbol kahramanı olması hiç kolay değil.

180 milyon nüfuslu nijerya’da yüzlerce futbol akademisi var. fakat sadece birkaçı yıldız adayı isimlerini avrupa'da kontrat imzalayacak aşamaya getirdi.

kasım ayında lagos’ta açılan barcelona futbol akademisi’ne her hafta 6-18 yaş arası 400’ten fazla ‘hevesli kahraman’ katılıyor.

nijerya, ocak ayında başlayacak afrika uluslar kupası’na katılamamasına karşın ülkede futbol hâlâ‘kral’

barcelona’nın akademisine girebilmek için eylül ayında 1500’den fazla genç yetenek testine katıldı. fakat 1000 dolarlık maliyet, birçokları için de engel.

12 yaşındaki johnson gbenga’nın ailesi, lagos’un banliyösü badagry’den geldi. gereken parayı da komşularından borç aldı.

fcb escola’daki eğitime katılmak için her gün üç saat otobüsle gelen genç, “futboldan daha önemli hiçbir şey olmadığını anladılar” diyor.

Barcelona, dünyanın birçok yerinde yetenek avında

12 yaşındaki yacub farouk da yırtık şort ve yıpranmış ayakabılarıyla şut atarken “eminim, bir gün barcelona’da oynayacağım” diye konuşuyor: “diğer futbolcuların nijeryalı yeteneklerini görmesi ve en iyisini yapabileceğimizi bilmesi beni çok mutlu ediyor”

dubai, istanbul ve sao paulo’nun ardından barcelona, afrika’nın en kalabalık ülkesinde ticaretin merkezi lagos’ta futbolcu yetiştiriyor.

20 milyonluk şehirdeki teslim balogun stadyumu’nda futbolcuların başında 10 teknik adam var. akademinin kurulmasına yardım eden blaugrana sports international’ın müdürü leslie oghomineor, bunun nijerya futbolu için bir devrim olduğu görüşünde.

ajax’ta, arsenal’de, inter’de oynayan nwankwo kanu ile fenerbahçe, paris saint germain ve bolton’da forma giyen jay jay okocha, futbolu sokaklarda öğrendi.  nijerya’daki çoğu tesis gibi teslim balogun stadyumu da son teknoloji değil. aşınmmış çim, sentetikle kaplanmış. duvarlardaki boya dökülüyor. oghomienor’a göre nijerya bu okulun faydasını görmeli: “bu piyasaya girecek antrenörlere de eğitim verdik. burada batı afrika’da oynayacak gençlerin hepsine sahibiz”

bernat villa gorriz akademinin teknik direktörü. burada yeni bir messi görüp görmediğimizi sorduğunda gülüyor ve “vizyonumuzu ve eğitim şeklimizi tanıtmak istiyoruz” diyor.

barcelona yetenek arayan bir okul ama aynı zamanda manchester united, arsenal ve chelsea gibi küresel futbol devleriyle de bu alanda mücadele ediyor. birçok büyük kulüp, afrika, asya ve kuzey amerika’da benzer akademi kuruyor.

barcelona, nijerya’da yalnız değil.  paris saint germain, iki nijeryalı şirketle ticari anlaşmalar imzaladı. 

en iyi dönemini kanu, okocha, yekini, uche, west gibi futbolcuların olduğu 1994-1998 yılları arasında geçiren nijerya uzun zamandan beri başarılardan uzakta. eskisi gibi dünya çapında bir yıldız da yetiştiremiyor.

kaynak: al jazeera ve afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;