Nijerya

Nijerya'da 200 kız çocuğu ve 93 kadın kurtarıldı

Nijerya ordusu, Boko Haram'ın sığınağı Sambisa Ormanı'ndan en az 200 kız çocuğu ve 93 kadının kurtarıldığını açıkladı.

Konular: Afrika
İslam'ın ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Batılı eğitime karşı çıkan Boko Haram örgütü, 200'den fazla kız öğrenciyi kaçırmıştı. [Fotoğraf: AFP]

ordunun twitter hesabından yapılan açıklamada, "bugün birliklerimiz sambisa ormanı'ndan 200 kız çocuğu ve 93 kadını kurtarmıştır. ancak chibok'ta kaçırılan kızların bunların arasından olup olmadığını bilmiyoruz" ifadesine yer verildi.

kurtarılan kişilerin sağlık taramasından geçirilerek kimliklerin tespit edildiği belirtilen açıklamada, askeri birliklerin sambisa ormanı'ndaki operasyonda boko haram'a ait üç kampı ele geçirdiği kaydedildi.

geçen yıl 14 nisan'da ülkenin kuzeydoğusundaki borno eyaletine bağlı chibok kentinde bir okula baskın düzenleyen boko haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı. örgütün liderlerinden ebubekir şekau olayın sorumluluğunu üstlenmiş ve kız öğrencilerin tutuklu boko haram militanlarının serbest bırakılması karşılığında salıverileceğini söylemişti. kızlardan 57'si militanların elinden kaçmayı başarmıştı.

bir yılda 2 bin kadın kaçırıldı

uluslararası af örgütü tarafından yayınlanan rapora göre de, 2014 yılının başından beri en az 2 bin kadın boko haram örgütü tarafından kaçırılarak cinsel köle olarak pazarlandı. kadınların bazıları ise örgüt adına savaşabilmek için eğitim aldı.

af örgütü bulgularını, aralarında boko haram örgütünden kaçan 28 eski savaşçı da dahil 200 görgü tanığının ifadelerine dayandırıyor.

adı yerel hausa dilinde "batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen boko haram, yaklaşık 160 milyon nüfusuyla afrika'nın en kalabalık ülkesi olan nijerya'nın kuzeyinde 2002 yılında kuruldu. örgütün, liderleri muhammed yusuf'un 2009'da gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı kitlesel şiddet eylemlerinde on binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi yerlerinden oldu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;