Afrika

Nijerya'da kaçırılan kız öğrencilerden biri daha bulundu

Nijerya'da Boko Haram'ın 2 yıl önce Chibok köyünden kaçırdığı 200'den fazla kız öğrenciden birisi daha Kamerun sınırında bulundu. Daha önce bebeğiyle birlikte bulunan kız öğrenci de Devlet Başkanı Muhammed Buhari ile buluştu.

Konular: Afrika
Perşembe günü bulunan kız öğrencinin ismi henüz açıklanmadı. [Fotoğraf: Reuters]

nijerya'da boko haram'ın 2 yıl önce chibok köyünden kaçırdığı 200'den fazla kız öğrenciden birisi daha kamerun sınırında bulundu. ordu sözcüsü sani osman öğrencinin borno eyaletindeki bir hastaneye götürüldüğünü açıkladı. 

chibok köyünden kaçırılan kızlardan biri de salı günü bulunmuştu. sambisa ormanı'nda bulunan 19 yaşındaki amina ali darsha nkeki, bebeğiyle birlikte devlet başkanı muhammed buhari ile buluştu. 

başkent abuja'daki devlet başkanlığı rezidansında gerçekleşen ve bir saat süren ziyaretin ardından açıklama yapan buhari, chibok'tan kaçırılan kızlardan birinin özgürlüğüne kavuşmasından memnuniyet duyduğunu ancak hayatlarının bu kadar erken çağında böyle bir dehşeti yaşadıkları için üzgün olduğunu ifade etti.

Salı günü Sambisa Ormanı'nda bulunan Nkeki, Devlet Başkanı Buhari ile buluştu.
[[Fotoğraf: Reuters]]

buhari, kaçırılan öğrencileri evlerine döndürmek için ellerinden geleni yapacaklarına dair sözünü yineledi.  

nijerya'nın kuzeydoğusundaki borno eyaletine bağlı chibok kentindeki bir yatılı okula 14 nisan 2014'te baskın düzenleyen boko haram militanları, 276 kız öğrenciyi kaçırmıştı.

boko haram militanlarının kaçırdığı kız öğrencilerden 57'si kaçmayı başarırken 219'undan haber alınamıyordu.

nijerya ordusu, örgütün güçlü olduğu borno eyaletinde kız öğrencileri bulma çalışmalarını yoğunlaştırırken, borno valisi kaşim şettima, "ordu sambisa ormanı'na girmiş bulunuyor. önümüzdeki haftalarda kız öğrencileri kurtaracağımızı umuyorum" dedi. 

Boko Haram, Nijerya'nın kuzeyindeki Borno, Yobe ve Adamawa'da 24 noktayı kontrol ediyor.
[[Fotoğraf: Al Jazeera]]

160 milyon nüfusuyla afrika'nın en büyük ülkesi olan nijerya'da 2002'de kurulan boko haram örgütü, anlamı "batı tarzı eğitim günahtır" demek olan silahlı bir grup. afrika'nın en büyük petrol üreticisi nijerya’nın bir islam devleti olması için mücadele ediyor.

örgütün lideri muhammed yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından boko haram'ın 2009'da düzenlemeye başladığı kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 17 bine yakın kişi hayatını kaybetti. örgütün eylemleri nedeniyle yaklaşık 2 milyon nijeryalı, yerlerinden oldu. nijerya'nın kuzeyinde varlık gösteren örgüt, geçen yıldan beri eylemlerini ülkenin sınır komşuları kamerun, benin, çad ve nijer'e de kaydırdı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;