Afrika

Nijerya'da kilise önünde patlama

Bomba yüklü araç, başkent Abuja yakınlarındaki Suleja'da ayin yapılan bir kiliseyi hedef aldı ve beş kişi yaralandı.

Haberin Öne Çıkanları

Araç havaya uçtu

Ayin yapılıyordu

Saldırı bölgesi

İç savaşın eşiğine gelen Nijerya'da, Hristiyanlara yönelik birçok saldırı gerçekleşti. [Reuters]

Boko Haram örgütü

ismi 'batı tarzı eğitim haramdır' anlamına gelen örgüt 2002 yılında maiduguri’da kuruldu. örgütün saldırıları ülkenin kuzeyindeki diğer bölgelere de hızla yayılıyor. londra merkezli insan hakları izleme örgütü'ne göre boko haram, faaliyetlerini hızlandırdığı 2009 yılından bu yana 935 kişiyi öldürdü. bunlardan 250'si bu yılın ilk haftalarında öldürüldü. örgüt afganistan’da faaliyet gösteren taliban’ın yapılanmasını örnek alıyor. saldırılarında ağırlıklı olarak güvenlik güçlerini ve hristiyanları hedef alıyor.

son aylarda peş peşe hristiyanlara yönelik saldırıların gerçekleştiği nijerya'da başkent yakınlarında bir kiliseye ayin sırasında saldırı düzenlendi. olayda en az beş kişi yaralandı.

patlayıcı, başkent abuja yakınındaki  suleja semtinde bulunan 'isa'nin elçiliği' isimli kilisenin önüne bırakıldı. pazar ayinine gelen insanların içeride olduğu sırada patlama meydana geldi. 

ulusal acil durum yetkililerinden yuşua şuayib’e göre  patlamada ölen olmadı ancak ciddi şekilde yaralanan bir kişi hastanede tedavi altına alındı. dört kişi ise hafif şekilde yaralandı. 

kilisenin papazı uyi idugboe, cemaatten bir kişinin iki araç arasında şüpheli bir paket gördüğünü ve herkesi dışarı çıkmamaları konusunda uyardığını belirtti. böylece patlamadan 25 dakika önce dışarıda bulunan herkesin içeri girdiğini bu nedenle olayda zarar gören çok az kişi olduğunu söyledi.

eylemleri ülke geneline yayıldı

olayı üstlenen henüz olmazken, abuja’daki birçok bombalı saldırının sorumluluğunu şu ana kadar islamcı boko haram örgütü üstlenmişti.

adı ‘yabancı eğitim haramdır’ anlamına gelen örgüt, nijerya’da şeriat kanunlarının geçerli olmasını istiyor. daha çok ülkenin kuzeyinde faaliyet gösteren örgüt, hristiyanlar için kutsal olan noel’de de yine başkent yakınlarında bir katolik kilisesinbe bombalı saldırı düzenlemiş, olayda en az 44 kişi hayatını kaybetmişti. 

boko haram geçen ağustos ayında da kamyona yerleştirdiği bomba ile nato merkezini hedef aslmış olayda 25 kişi ölmüştü.     

çarşamba günü ise boko haram üyesi olduğundan şüphelenilen bir mahkum nijerya’nın merkezindeki kogi eyaletinde bir hapishanede bir gardiyanı öldürmüş ve 119 mahkumu serbest bırakmıştı.   

geçen ay nijerya’nın en büyük ikinci kenti kano’da yine boko haram tarafından düzenlenen saldırılarda 178 kişi hayatını kaybetmişti.

kaynak: ajanslar
 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;