Afrika

Nijerya'da rehineler öldürüldü

Geçen yıl kaçırılan İngiliz ve İtalyan mühendisi kurtarmak üzere İngiliz ve Nijeryalı birliklerin düzenlediği operasyon başarısızlıkla sonuçlandı.

Haberin Öne Çıkanları

Cameron açıkladı

Çatışma çıktı

'Cesetleri gördüm'

İngiliz mühendis Christopher McManus'un ölüm haberiyle ailesinde büyük sarsıntı yarattığı belirtildi. [Reuters]

nijerya’da geçen yıl rehin alınan bir ingiliz ve bir italyan vatandaşının öldürüldüğü açıklandı.

olayla ilgili açıklamayı ingiltere başbakanı david cameron yaptı.
 
cameron, chris mcmanus ve franco lamolinara isimli iki rehinenin internet üzerinde yayınlanan bir videoda öldürüleceği tehdidinde bulunulması üzerine nijeryalı ve ingiliz güvenlik güçlerinin kurtarma operasyonu düzenlediğini söyledi. 
 
ancak kurtarma operasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığını kaydeden cameron, iki rehinenin de yaşamını yitirdiğini bildirdi. 
 
italya başbakanı mario monti ise cameron'un kendisini arayarak rehineleri kurtarmak için son şans olarak tanımladığını operasyon konusunda bilgi verdiğini belirtti.    
 
nijerya’da mühendis olarak görev yapan mcmanus ve lamolinara geçen yıl 12 mayıs günü ülkenin kuzeybatısında bulunan birnin kebbi isimli kentte silahlı kişiler tarafından karçırılmıştı.
 
'güvenilir istihbarat geldi'
 
başbakan cameron, kurtarma operasyonuna dair kararın rehinelerin tutulduğu yerle ilgili ellerine güvenilir bir istihbaratın ulaşmasıyla alındığını söyledi. cameron bu gelişmenin iki mühendisin hayatını kurtarmak için bir fırsat olarak değerlendirildiğini ancak sonucun üzücü olduğunu ifade etti.
 
reuters haber ajansına açıklama yapan operasyonun bir görgü tanığı, güvenlik güçlerinin bir eve baskın düzenlediğini ancak direnişle karşılaştığını anlattı. karşılıklı ateş açıldığı ve bir süre çatışma yaşandığını belirten görgü tanığı daha sonra üzeri örtülü iki cesedin askeri araca yüklenerek götürüldüğü aktardı.
 
nijerya cumhurbaşkanı goodluck jonathan’dan aldığı bilgiye göre, olayın faillerinin yakalandığını kaydeden başbakan cameron, ailelere de başsağlığı diledi. 
 
nijerya güvenlik birimlerine göre olayın sorumlusu aşırı islamcı boko haram örgütü. nijeryalı bir yetkili, güvenlik güçlerinin operasyonun yapılacağı eve henüz girmeye bile fırsat bulamadan rehinelerin öldürüldüğünü söyledi.
 
çatışmada bazı örgüt üyelerinin öldürüldüğü bazılarınınsa tutuklandığını aktaran yetkili, rehinelerle ilgili istihbaratın birkaç gün önce tutuklanan iki şüphelinin sorgusu sırasında elde edildiğini belirtti.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;