Avrupa

Noble Energy petrol yatağı da buldu

Kıbrıslı Rumların Akdeniz'deki sondaj çalışmalarını yürüten Amerikan şirketi, jeolojik başarı ihtimalini yüzde 60 olarak değerlendirdi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

LPG tesisi sinyali

Rum bakan temkinli

Türkiye tepki gösteriyor

Türkiye de KKTC ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde doğal kaynak araştırmaları yapan Piri Reis gemisini ada çevresine yollamıştı [AA]

Neden 12. parsel?

rumlar aslında doğalgaz aramalarını 3 veya 9’uncu parselde gerçekleştirecekti. rum yönetimi 2007’de bu yönde hem suriye hem de mısır’la anlaşmalar imzaladı. anlaşmaların kamuoyuna açıklanmasından sonra türkiye hem suriye’ye hem de mısır’a bu konuda tepki gösterdi. o dönem yapılan diplomatik temaslar sonucunda suriye ve mısır doğalgaz aramada geri adım attı. rum yönetimi de çalışmaları 12. parsele aldı.

kıbrıs rum kesiminin tek yanlı ilan ettiği 'münhasır ekonomik bölgesi'nde (meb) doğalgaz sondaj çalışmaları yapan amerikan noble energy şirketi, 12. parselde doğal gazın yanı sıra petrol yataklarının da bulunduğunu duyurdu.  şirket, bölgede 85 ila 260 milyar metreküp arasında doğal gaz rezervinin bulunduğunun tahmin edildiğini de açıkladı.
noble energy’den yapılan açıklamada, sondajın başarı şansının yüzde 60 olduğu belirtildi.

''hayal edebileceğimizden bile fazla doğal gaz, petrol için çalışıyoruz'' başlığıyla yapılan açıklamada, 140 sayfalık grafiklerle desteklenmiş sunum yapılırken, doğal gaz yataklarının altında, 3.7 milyar varil petrol yatağı bulunduğu da duyuruldu.

lpg tesisi sinyali

bu arada, noble energy şirketi yetkilileri açıklamalarında, doğal gaz işleme tesisi kurulması konusuna da değinerek, ilk kez, güney kıbrıs'tan başka bir ülkede lpg tesisi kurulabileceğini açıkladı.

yetkililer, doğal gazın avrupa'ya ihraç edilmesini sağlayacak bir tesisin güney kıbrıs'ta kurulması unsurunun henüz kesinleşmediğini belirterek, kesin kararın mart ayında alınacağını duyurdu.

bakan temkinli konuştu

rum ticaret sanayi ve turizm bakanı praksula andoniadu da, 12. parseldeki doğal gaz rezervleri hakkındaki rakamların sondaj çalımaları sonucu değil tahminlere dayandığını söyledi.

andoniadu, rum radyosuna yaptığı açıklamada, “sondaj çalışmaları hedeflenen derinliğe yetiştiği zaman, rezerv miktarı konusunda net konuşabileceğiz” dedi.
bakan, ayrıca, yapılan çalışmaların ilk sonuçlarının aralık ayında belli olağını kaydetti.

rum ortodoks kilisesi başpiskoposu 2. hrisostomos da, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, doğal gaz konusunun çok incelikli yönetilmesi, avrupa birliği (ab) ülkeleri ve rusya ile gerekli ittifakların yapılması gerektiğini söyledi.

türkiye tepkili

rum yönetiminin doğal gaz çalışmalarına israil de destek veriyor. türkiye’nin hem israil, hem de kıbrıs cumhuriyeti’yle ilişkileri gergin seyir izliyor.

noble energy şirketinin, eylül ayında kıbrıs cumhuriyeti’nin kendi tanımladığı münhasır ekonomik bölgesinin 12’nci parselinde petrol ve doğal gaz aramaya başlaması, bölgede gerginlik yaratmış, türkiye de kktc ile imzaladığı anlaşma çerçevesinde doğal kaynak araştırmaları yapan piri reis gemisini ada çevresine yollamıştı. söz konusu gelişmelerin, kıbrıs müzakere sürecine sekte vurabileceğinden korkuluyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;