Sağlık

Novartis'e 'rüşvet' soruşturması

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, İsviçre merkezli uluslararası ilaç şirketi Novartis'in, Türkiye'de rüşvet karşılığında haksız kazanç elde ettiğine ilişkin basında yer alan haberler üzerine soruşturma başlatıldı. Sağlık Bakanlığı ise kendi soruşturma sonuçlarının haftaya açıklanacağını belirtti.

[Fotoğraf: AFP - Arşiv]

başsavcılığın basında çıkan haberleri ihbar kabul ederek başlattığı soruşturma, memur suçları soruşturma bürosunca yürütülecek. reuters'a konuşan sağlık bakanlığı müsteşarı eyüp gümüş ise kendi soruşturma sonuçlarının önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi. gümüş, yapılan ön soruşturmada herhangi bir soruna rastlanmadığını da ekledi. 

isviçre merkezli uluslararası ilaç şirketi novartis'in, türkiye'de rüşvet karşılığında 85 milyon dolarlık kazanç elde ettiğine ilişkin iddialar basında yer almıştı.

sağlık bakanlığı da iddiaların, denetim elemanları marifetiyle büyük titizlik ve hassasiyetle incelenip soruşturulacağını bildirmişti.

iddialar: 

reuters'da yer alan habere göre, bir ihbarcı, novartis'in ceo'su joe jimenez ve şirketin denetim kurulu başkanı srikant datar'a gönderdiği 5 bin kelimelik e-posta gönderdi. e-posta'daki iddialar göre novartis, alp aydın müşavirlik şirketi'ne 290 bin doların yanısıra 2013 ve 2014 yıllarını kapsayan bir ödeme yaptı. 

ihbarcının 5 bin kelime uzunluğundaki elektronik postayı gönderdiği kişiler arasında novartis ceo’su joe jimenez ve şirketin denetim ve düzenlemelere uyum kurulu başkanı srikant datar yer alıyor. ihbarcının iddiasına göre novartis, alp aydın müşavirlik şirketine 290 bin dolar artı 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin masrafları içeren bir ödeme bir yaptı. ihbarda, novartis ilaçlarının devlet hastanelerinin satın alma listelerine eklenmesi, başka ülkelerdeki fiyat indirimlerinin türkiye'ye yansımaması için iki ilacın isminin değiştirilmesine resmi izin alınması gibi haksız kazanımlara yer verildi. 

alp aydın müşavirlik şirketinin sosyal güvenlik kurumu (sgk) yetkililerinnin hesaplarına para aktardığı yönündeki iddialar da dahil tüm bu iddialarla ilgili iç soruşturma başlattığını belirtti. soruşturmanın ardından novartis ile alp adın müşavirlik şirketi arasındaki ilişki son buldu.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;