IŞİD

Nuceyfi: Musul için Türkiye'nin rolü büyük olacak

Musul Valisi Esil Nuceyfi, Türkiye'nin IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon güçleriyle birlikte hareket etmeye başladığını ve Musul operasyonundaki rolünün büyük olacağını söyledi.

IŞİD 2014 yılının Haziran ayından bu yana Musul başta birçok bölgeyi elinde tutuyor. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

esil nuceyfi anadolu ajansına verdiği mülakatta, "türkiye, koalisyon güçleriyle birlikte hareket etmeye başladı. bugün musul'un gönüllü güçlerini türk askerleri eğitmektedir. sünni güçlerin eğitildiği askeri kampın hazırlanmasında türkiye'nin lojistik yardımı ve desteği oldu" dedi.

musul operasyonu için askeri ve sivil hazırlıklar yürütüldüğünü aktaran nuceyfi, "askeri hazırlıkların ağır yükü irak ordusunda. irak ordusu operasyon için hazırlık ve eğitimini tamamlamış durumda. operasyonda ayrıca musul'daki güvenlik güçleriyle silahlı eğitim alan sünni güçler ve peşmergeler yer alacak. koalisyon ülkeleri de hava saldırılarıyla operasyona destek verecek. operasyonda bir koordinasyon komisyonu kurulacaktır. bu komisyonda herkes yer alacak. müttefik güçlerin de komisyona katkısı olacak" şeklinde konuştu.

nuceyfi türkiye’nin musul operasyonunda oynayabileceği role ilişkin şunları söyledi:

"türkiye'nin, musul operasyonundaki rolü büyük olacaktır. türkiye, müttefik güçlerle birlikte hareket etmeye başladı. bugün musul'un gönüllü güçlerini, türk askerleri eğitmektedir. sünni güçlerin eğitildiği askeri kampın hazırlanmasında türkiye'nin lojistik yardımı ve desteği oldu. irak'ta istikrarın sağlanmasında da türkiye roller üstleniyor. özellikle irak'ta sünni bölgelerinde türkiye'nin yeri ayrıdır. irak'taki kararların sağlıklı olması için türkiye ve iran'ın rollerinin dengeli olması gerekiyor. aksi takdirde bir tarafın diğerinden daha üstün olması ve irak'ta aşırı yayılması olumsuzlukları doğurur. biz her zaman irak'ın mutlak egemenliğine bağlıyız. irak'ın egemenliği de iki ülke iran ve türkiye'nin irak'taki dengelerine bağlıdır."

‘ibadi’nin washington ziyareti belirleyici oldu’

musul valisi, "irak başbakanı haydar ibadi'nin washington ziyareti musul operasyonun ne zaman başlatılacağının belirleyicisi oldu. ordu güçlerinin, tikrit'ten sonra anbar'da başlattıkları operasyon musul için önemlidir. işid, anbar operasyonuyla başkent bağdat'tan uzaklaştırılacak. böylece işid, musul operasyonu sırasında bağdat'a yaklaşamayacak. bunlar operasyonun zamanını belirleyecektir" ifadelerini kullandı. 

‘musullu olmayan güçler katılmamalı’

operasyon sırasında sivil halk ile işid unsurlarının nasıl ayırt edileceğine ilişkin bir soruya nuceyfi şu yanıtı verdi:

"işte bu ayrımı yapmak için musullu olmayan güçlerin bu operasyona katılmamasını istiyoruz. gerçek musullular, kimin işid olduğunu, kimin olmadığını çok iyi biliyor. ancak kentin dışından gelecek güçlere göre tüm musullular işid olarak görünebilir. bu yüzden bu operasyonun başında musulluların olması gerektiğini savunuyoruz. sadece musullular her iki taraf arasındaki ayrımı yapabilir. tüm musulluların işid'e karşı olduklarını biliyoruz ve bundan eminiz."

musul valisi esil nuceyfi,  "kesinlikle musul'da haşdi şabi'nin (şii gönüllü milisler) olmamasını tercih ediyoruz. musul'da haşdi şabi'ye yönelik bir endişe var. işid, bu endişeyi oldukça iyi kullanıyor ve değerlendiriyor. işid bugün haşdi şabi'nin yaptığı yanlış davranışları ile musul halkını korkutuyor. işid, halka tikrit'teki olayları hatırlatarak musul operasyonunda da benzer olayların meydana gelebileceği propagandası yapıyor" cevabını verdi.

‘musul halkı işid’e karşı ayaklanacaktır’

esil nuceyfi, musul'da binlerce askerlerinin olduğunu ve bunlarla sürekli irtibatta olduklarını kaydetti.

şu anda musul’daki güçlere silah ve mühimmat ulaştırmalarının mümkün olmadığını dile getiren nuceyfi, operasyon başladığında bu güçlerin ordu birlikleriyle birleşeceğini bildirdi. nuceyfi, musul halkının da işid'e karşı ayaklanacağını söyledi.

‘sünni güçlerin elinde yeterli silah yok’

vali nuceyfi, musul operasyonu için eğitilen sünni güçlerin elinde yeteri miktarda silah olup olmadığının hatırlatılması üzerine, "elimizdeki silah sayısı yetersizdir. tüm gönüllülere verecek sayıda silahımız yok. adım adım silahları temin ediyoruz. bize bu anlamda destek verecek taraflara müracaat ettik. ancak bu taraflar, uluslararası anlaşmalara göre bize destek vermek istiyorlar. sunulacak silah desteği önce bağdat'a irak savunma bakanlığı'na gidecek ardından bize ulaşacaktır. direkt olarak hiç kimseden silah alamayız. hali hazırda elimizde olanlar ise piyasadan satın aldığımız silahlardır" dedi.

‘sünni arap karşıtları kazandı’

‘işid’in ortaya çıkartılması kime yaradı?’ sorusuna ise nuceyfi, "bence sünni arplarla savaşan tüm taraflar, işid'den faydalandı. işid, sünni bölgelerini tahrip etti ve harabeye çevirdi. sünnileri öldürdü. işid’den çok zarar gören taraf sünniler oldu. en çok faydalanan ise sünni araplara karşı olanlar oldu" yanıtını verdi.

‘mezhepçilik 2003'ten sonra oluştu’

abd'nin 2003 yılındaki işgalinden sonra irak'ta mezhep ayrımcılığının yaygınlaşmaya başladığını savunan musul valisi, "irak'ta daha önce kısmi olarak mezhepçilik vardı. ancak abd'nin 2003'teki işgalinden sonra etnik ve mezhebi grupları koruma kültürü başladı. vatan ve vatandaşı koruma geleneği ortadan kalktı. kürtlerin de şiilerin de kendilerini koruyacak güçleri vardı. sünnilerin ise ordudan başka koruyacak güçleri yoktu. irak ordusunun durumu kötü olunca mezhepçilik giderek büyümeye başladı. işid ve diğer aşırıcılar, irak'ın bölünmesine destek verdiler. sünnilerin blokunda aşırıcılık başladığında şii blokunda da aynısı meydana geldi" şeklinde konuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;