Irak

Nuceyfi'den İran'a tepki

Irak Parlamentosu’nun görevine son verdiği Musul Valisi Nuceyfi ile son gelişmeleri konuştuk. Sünni lider İran'ı işaret ederek "Beni görevden uzaklaştıranlar, ülkeyi sınırdaş bir devletin kontrolüne verdi" sözleriyle yorumladı.

Konular: Irak, Ortadoğu
Irak parlamentosu Musul'un IŞİD'in eline düşmesinde "ihmalkarlığı" olduğu gerekçesiyle Nuceyfi'yi görevden uzaklaştırmıştı. [Fotoğraf: Al Jazeera Türk - İlker Taş]

musul valisi esil nuceyfi, irak parlamentosu'nun kendisini görevden almasına tepki göstererek, "beni görevden uzaklaştıranlar, ülkeyi sınırdaş bir devletin kontrolüne verdi" diyerek, iran'ın musul'u kurtarmak için eğitilen sünni gönüllü birliklerden rahatsız olduğunu ima etti.

al jazeera türk'ün sorularını erbil'deki geçici ofisinden telefonla yanıtlayan nuceyfi, “daha önce yaptığımız açıklamalarda, musul halkının etnik temizlik yapılacağı yönündeki endişelerini gidermek için, şii milis güçlerin kente girmeyeceğini söyledik. bu açıklamamız da birilerini rahatsız etmişe benziyor” dedi.

irak parlamentosunun dünkü oturumunda yapılan oylamada 218 milletvekilinin 169'u nuceyfi'nin görevinden azl edilmesini onaylamıştı.

nuceyfi’ye göre alınan karar temelsiz:

"benim görevden alınmam için yolsuzluk yapmış,görevimi ihmal etmiş, görevimi kötüye kullanmış veya ihanet suçunu işlemiş olmam gerekirdi. ancak bunların hiç biri ile ilgili somut bir suçlama yokken böyle bir kararın, yalnızca kanun devleti partisi öncülüğündeki şii grubun oylarıyla çıkmış olması vahimdir.”

valilik görevi olmadan da, iraklı bir siyasetçi olarak, işid’a karşı musullu gönüllülerin direnişini örgütlemeyi sürdüreceğini söyleyen nuceyfi, "bütün dünya şunu çok iyi biliyor: musul ve anbar'ın işid’in kontrolüne geçmesi, irak yönetiminin sünni araplara yönelik uyguladığı yanlış siyasetinin bir sonucudur. irak hükümeti, ılımlı sünnileri tasfiye etmeyi ve şiddet yanlılarını da palazlandırmayı amaçladı. uluslararası kamuoyu da irak siyasetine hükmeden güçlerin propagandasına kulak asmıyor artık. çünkü zararları hem ortadoğu'da hem de dünyanın farklı bölgelerinde açıkça görüldü" şeklinde konuştu. 

"sünnilerin cihattan başka çaresi yok"

nuceyfi sünni arapların sistematik olarak baskı altına alınarak haklarının gasbedildiğini dile getirerek işid'a karşı birleşme çağrısı yaptı:

"biz sünniler, kendi bölgelerimizi tamamen işid'ten kurtarana kadar cihat etmeliyiz. kendi gücümüzü ortaya koymalıyız ki böylesi eylemler bizi denklemin dışına çıkartmasın. şu anda en zayıf taraf gibi görünüyor olabiliriz. ama bu böyle devam edecek diye bir şey yok."

bazı güçlerin musul halkının kendi iradesiyle çalışarak kentlerini kurtarmalarını istemediğini söyleyen nuceyfi şunları aktardı:

"abd'nin başkenti washington'a ulaştığım ilk gün, şii milisler bazı sünni grupları da siyasi amaçlarına ikna ederek, musul'u kurtarmak için açtığımız askeri kampları şii milislerin kontrolüne vermemizi istedi. ancak ben bunu reddettim. bunun da görevden alınmamda ciddi bir etken olduğunu düşünüyorum." 

bundan sonra izleyeceği yol ilgili bir soru üzerine de nuceyfi "makam kavgası verecek biri değilim. resmi yazı tarafıma ulaşana kadar musul'un valisi olarak görüyorum kendimi. daha sonra da görevimi birinci yardımcıma devredeceğim ve bir siyasetçi olarak hareket edeceğim. il meclisi ve muttahidun bloku, görevden alınmamla ilgili girişimlerde bulunacaktır şüphesiz" ifadelerini kullandı.

işid gelince erbil'e sığınmıştı

işid, 10 haziran 2014'ten beri irak'ın ikinci büyük kenti musul'u elinde tutuyor. esil nuceyfi, kentin işid kontrolüne geçtiği gün irak bölgesel kürt yönetimi'in (ikyb) başkenti erbil'e sığınmış, çalışmalarını buradaki geçici karargahında yürütüyordu. nuceyfi'ye bağlı güvenlik uzmanları türk askerinin eğitim verdiği kamplarda musullu gönüllüleri bir araya getirmeye başlamıştı.

irak'ta işid'in, musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile işid arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor.

iki hafta önce irak ordusu, ülkenin batısındaki anbar eyaletinin merkezi olan ramadi kentinden çekilmişti. ramadi o dönemden bu yana işid’in elinde.

irak ordusu ve şii milisler 26 mayıs’ta, ramadi’yi geri almak için operasyon başlatmıştı. abd öncülüğündeki koalisyonun uçakları,  orduya havadan destek vermeye devam ediyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;