Ortadoğu

"Nükleer İran, IŞİD'den daha tehlikeli"

BM Genel Kurulu’nda konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, nükleer güce sahip bir İran’ın, IŞİD’den daha büyük bir tehdit oluşturacağını söyledi.

Konular: Ortadoğu
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda konuştu. [Fotoğraf: AA]

israil başbakanı binyamin netanyahu birleşmiş milletler genel kurulu’nda yaptığı konuşmada nükleer silahlara sahip bir iran’ın, suriye ve irak’ta büyük bir alanda hakimiyet kuran işid’den daha büyük bir tehdit oluşturacağını söyledi. netanyahu “yanıldığımı sanmayın, işid mağlup edilmeli. ancak işid’i mağlup edip iran’ı nükleer güç olmanın eşiğinde bırakmak muharebeyi kazanıp savaşı kaybetmek anlamına gelir. iran’ın nükleer alandaki askerî kapasitesi tamamen tasfiye edilmeli” dedi.

israil başbakanı netanyahu, tahran yönetiminin son dönemde batı’ya yönelik tavranın, uluslararası yaptırımların kaldırılmasına ve “iran’ın nükleer bomba imalatının önündeki engelleri kaldırmaya” yönelik olduğunu savundu.

netanyahu, iran cumhurbaşkanı hasan ruhani’nin bm genel kurulu’nda yaptığı konuşmada işid konusunda “timsah gözyaşları döktüğünü” söyledi. ruhani, batı ülkelerini işid’i beslemekle suçlamış ve örgütle mücadeleyi desteklediklerini ancak bu mücadelenin bölge dışındaki ülkeler yerine bölgedeki güçler tarafından yürütülmesi gerektiğini söylemişti.

konuşmasında israil-filistin barışı konusuna da değinen netanyahu, filistinlilerle israil halkına ve bölgeye istikrar ve barış getirecek “tarihi bir uzlaşma”ya destek verdiğini belirtti ancak bu uzlaşmanın detayları hakkında bilgi vermedi. “hamas ile işid’in aynı zehirli ağacın dalları olduğu” söylemini yineledi.

'terörist hakları konseyi'

israil başbakanı binyamin netanyahu konuşmasında, gazze'de hamas'ın filistinli sivilleri kalkan olarak kullandığını öne sürdü.

israil'in gazze'ye düzenlediği saldırılarda sivil kaybını en aza indirmeye çalıştığını savunan netanyahu, bm insan hakları konseyi'ni de sert biçimde eleştirerek, "bm insan hakları konseyi, masum sivilleri koruma misyonuna ihanet ederek terörist hakları konseyi oldu" dedi.

bm insan hakları konseyi, israil'in gazze'ye saldırılarında çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 2 binden fazla sivilin öldürülmesi, okul, hastane, altyapı tesisleri ve binaların bombalanması nedeniyle soruşturma başlatma kararı almıştı. soruşturmada israil'in savaş suçu işleyip işlemediği incelenecek.

netanyahu, konuşmasında israil'in kendini savunma hakkına bazı üyelerin yeterli önemi vermediğini de belirterek, israil'in tek başına da olsa kendini savunmaya devam edeceğini kaydetti.

ortadoğu'da yeni tehlikelerin ve yeni fırsatların bulunduğunu anlatan netanyahu, "yeni bir ortadoğu var. israil bu yeni ortadoğu'da arap ortakları ile tehlikeleri göğüsleme ve fırsatları değerlendirmeye hazırdır" diye konuştu.

netanyahu'ya tepkiler

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, israil başbakanı binyamin netanyahu’nun bm insan hakları konseyi için “terörist hakları konseyi” ifadesini kullanmasına katılmadıklarını söyledi.

netanyahu'nun filistin'den tepkiler gecikmedi. hamas sözcüsü sami ebu zühri, israil'i "dünyadaki terör ve şerrin kaynağı" olmakla suçladı.

ebu zühri, "netanyahu'nun 'hamas ve işid aynı zehirli ağacın dallarıdır' açıklaması, olayları karıştırma çabasından ibaret. hamas, ulusal bir kurtuluş hareketidir. israil ise dünyadaki terör ve şerrin kaynağıdır" dedi.

netanyahu'nun hamas'ın sivil halkı "kalkan" olarak kullandığı yönündeki iddiasına karşı çıkan ebu zühri, "netanyahu, gazze saldırılarında 500'den fazla çocuğun öldürülmesinden kendisini nasıl aklayacak" ifadesini kullandı. 

"netanyahu'nun açıklamaları efsane"

fetih sözcüsü ahmed assaf da netanyahu'nun açıklamalarını "gerçek dışı ve efsane" olarak nitelendirdi.

"netanyahu kafasını kuma gömen bir deve kuşu gibi davrandı. konuşmasının gerçekle bir ilgisi yok" değerlendirmesinde bulunan assaf, israil başbakanı'nın ahlaki değerlerini vurgulayıp, ordusunu övmesine karşılık ise şunları söyledi:

"gazze saldırılarında çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 2 binden fazla sivili öldürmek, binlercesini yaralamak ve evsiz bırakmak ahlaki erdemlilikse nazi, faşist ve ırkçı orduyu nasıl nitelememiz gerekir."

filistin resmi ajansı wafa'da yer alan habere göre, filistin yönetiminin sözcüsü nebil ebu redine, "netanyahu'nun bahsettiği tarihi uzlaşma için başkenti doğu kudüs olan filistin devletinin kurulması şart" ifadesini kullandı. 

kaynak: reuters ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;