İran Nükleer Programı

Nükleer müzakereler başladı

ABD ve İran heyetleri arasındaki nükleer müzakerelere ilişkin görüşmeler başladı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry ve İranlı mevkidaşı Zarif'in, dün akşam yapılması planlanan görüşmesi ise bugüne ertelendi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşı Zarif'le son olarak Montrö'de bir araya gelmişti. [Fotoğraf-Reuters]

abd enerji bakanı ernest moniz ve iran atom enerjisi kurumu başkanı ali ekber salihi, nükleer müzakereler kapsamında dün lozan'da bir araya geldi. abd dışişleri bakanı john kerry'nin, müzakerelerin yürütüleceği otele geç gelmesi nedeniyle muhammed cevat zarif ile görüşmesi bugüne ertelendi. 

müzakerelerin 19 mart perşembe gününe kadar sürmesi bekleniyor. bu sabah gerçekleştirilecek görüşmeler sonrasında zarif, belçika'nın başkenti brüksel'de almanya, ingiltere ve fransa dışişleri bakanları ile ab dışişleri ve güvenlik teşkilatı yüksek temsilcisi federica mogherini'nin de katılacağı bir toplantıda yer alacak. 

taraflar arasında 31 mart'a kadar ön anlaşma niteliğinde bir çerçeve anlaşması sağlanması hedefleniyor. mart sonuna kadar anlaşmaya varılamaması durumunda, nükleer müzakerelerden olumlu bir sonuç elde edilmesinin tehlikeye gireceğinden duyulan endişe nedeniyle son günlerde görüşmeler hızlandırıldı. 

son tur montrö'de yapıldı

iran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin son turu, 3-5 mart'ta isviçre'nin montrö kentinde yapılmıştı.

abd'de yayın yapan cbs news kanalına dün verdiği röportajda abd dışişleri bakanı kerry, "mart sonuna kadar bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz" ifadesini kullanmış, montrö'deki görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada da bazı ilerlemeler sağlandığını ifade ederek, hiç kimsenin iran'ın nükleer silah elde etmesini engellemek için yapılan müzakerelerden daha uygun, tutarlı ve kalıcı bir seçenek sunmadığını söylemişti.

iran dışişleri bakan yardımcısı ve başmüzakereci abbas arakçi ise montrö'deki görüşmelerde birçok ilerleme sağladıklarını ancak bazı görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirtmişti.

nükleer görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya varılamamış, müzakereler 1 temmuz 2015'e kadar uzatılmıştı. iran ve 5+1 ülkeleri, 31 mart'a kadar ön anlaşma niteliğindeki bir çerçeve anlaşma yapmak istiyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;