İran

'Nükleer müzakerelerde teknik kısımda büyük oranda ilerledik'

İran yönetimi devam eden nükleer müzakerelerde, teknik meselelerle ilgili sorunların ABD ile yapılan görüşmelerde yüzde 90 oranında çözüldüğünü açıkladı.

Konular: Ortadoğu
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İranlı mevkidaşı Zarif'le son olarak Montrö'de bir araya gelmişti. [Fotoğraf-Reuters]

iran atom enerjisi kurumu başkanı ali ekber salihi, abd ile yapılan görüşmelerde teknik meselelerin yüzde 90 oranında hallolduğunu söyledi.

abd yönetimi iran ile nükleer müzakerelerde varılacak olası bir anlaşma halinde, iran’ın nükleer faaliyetlerine getirilecek kısıtlamanın en az 10 yıl geçerli olması gerektiğini vurguluyor.

iran daha önce bunun 8 yılla sınırlanmasını istemişti.

teknik anlamda görüşülen bir diğer konu da, uranyum zenginleştirici santrifüjlerin sayısı. iran aslında santrifüjlerin hepsinin kalmasını istiyordu. abd ise sayısı 20 bin olan santrifüjlerin yüzlerle sınırlanmasını istiyordu.

gelinen son noktada, iran 9000 abd ise en fazla 6 bin 500'de ısrar ediyor.

tüm bölge yakından izliyor

nükleer müzakerelerde siyasi bir anlaşma çerçevesi oluşturulması için son tarih 31 mart.

nükleer müzakereler bölge ülkeleri arasında ilişkiler ve güç dengeleri açısından da büyük önem taşıyor.

ortadoğu'daki iran etkisi nedeniyle endişeli olan israil ve suudi arabistan, olası bir anlaşmanın tahran'ın elini daha da fazla güçlendireceğini öne sürüyor.

bu yüzden iki ülke, nihai anlaşmanın sağlanmaması için abd yönetimine baskı yapıyor. iran ile nükleer müzakereler konusu abd siyasetinde de obama yönetimi ve cumhuriyetçiler arasında hızla tırmanan bir gerilim yarattı.

nihai bir anlaşma sağlanması halinde iran'a yönelik yaptırımların kalkması da gündeme gelecek.

suriye'de esed'i destekleyen, irak'ta büyük etkiye sahip olan ve yemen'de de etki alanını genişleten iran'ın yaptırımların kalkmasıyla rahat bir nefes alacak olması, riyad ve tel aviv'de endişe yaratıyor.

bu sebeplerle 31 mart tarihinin ortadoğu'daki tabloyu da büyük oranda değiştirme ihtimali olduğunu söylemek mümkün.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;