İran: Batı'nın korktuğu güç

Nükleer müzakerelerde zorlu tur

Tahran ile P5+1 grubu arasındaki nükleer müzakereler Viyana’da devam ederken İranlı bir yetkili, ülkedeki muhafazakar kesimin süreci çok yakından izlediği için nükleer görüşmelerin daha da zorlaşacağını belirtti.

Konular: İran, Ortadoğu
Tahran nükleer görüşmeler kapsamında nihai anlaşmanın taslağı üzerinde çalışılıp bir an önce net bir sonucun ortaya konulmasını istiyor. [Reuters]

iran heyetine başkanlık edecek dışişleri bakanı cevad zarif, nükleer görüşmelerle ilgili detayların masaya yatırılmasıyla beraber sürecin daha da zorlu hale geleceğini söyledi.

reuters’e konuşan bir iranlı yetkiliye göre, ülkenin dini lideri ayetullah ali hamaney müzakerelerdeki tahran heyetine, ülkenin nükleer programının barışçıl olduğuna dair garanti sağlamaları için tam yetki verdi.

yetkili, iran’daki muhafazakar kesimin süreci çok yakından izlediği için nükleer görüşmelerin daha da zorlaşacağını belirtti.

uluslararası atom enerjisi kurumu (uaek), iran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili ay başında açıkladığı son raporunda şu ana kadar görevini yerine getirdiğini ancak daha yapılacak çok iş olduğunu belirtmişti.

uaek başkanı yukiya amano, 1 mart’a kadar verilen takvim içerisinde tahran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokunu azaltma konusunda verdiği sözü tuttuğunu kaydetti.

amano, uaek’in avusturya’nın başkenti viyana’da yaptığı toplantıdaki konuşmasında, “iran’ın şu ana kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi ve ilerisi için verdiği taahhütler olumlu adımlar ancak tüm tartışmalı meselelerin çözülmesi için yapılması gereken işler var,” ifadelerini kullandı.

DOSYA: İRAN - BATI'NIN KORKTUĞU GÜÇ

taraflar arasında 24 kasım’da varılan ve 20 ocak’ta yürürlüğe giren geçici anlaşmaya göre, tahran yönetimi altı ay boyunca yüzde 5'in üzerinde uranyum zenginleştirme faaliyetine son verecek.

anlaşmanın diğer koşulları arasında, yüzde 20'ye yakın zenginleştirilmiş uranyum stokunun seyreltilerek yüzde 5 seviyesine düşürülmesi veya 'etkisiz kılınması' da var.
yaptırımlar hafifledi.

birleşmiş milletler'deki (bm) daimi üye ülkeler ile almanya'nın oluşturduğu p5+1 grubu ise, bunun karşılığında aynı sürede iran'a yönelik yaptırımları gevşetme ve yeni yaptırım uygulamama kararı almıştı.

anlaşmanın ardından ilk adım iran’dan gelmişti. bm gözlemcileri iran'ın natanz ve fordo nükleer tesislerindeki yüzde 20 uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin durdurulduğunu doğrulamıştı.

avrupa birliği (ab) de söz verdiği şekilde, halen yürürlükte olan bazı yaptırımları geçici olarak da olsa askıya aldığını ilan etmiş ve bunun karşılığında 4.2 milyar dolar serbest bırakılmıştı.

amerika birleşik devletleri (abd) başkanı barack obama da, kongre’de kabul edilecek, iran’a ilave bir yaptırım öngören herhangi bir tasarıyı veto edeceğini açıklamıştı.

obama, iran’ın nükleer programı nedeniyle başlayan uluslararası müzakerelerde diplomasiye şans verilmesi gerektiğini belirtmişti.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;