ABD - Rusya ilişkileri

Nuland: Gaza basmanın zamanı geldi

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuland Rusya'da, "Minsk Anlaşması'nın bir an önce uygulanmasını görmek istiyoruz. Gaza basmanın zamanı geldi" dedi.

[Fotoğraf: Reuters]

abd dışişleri bakan yardımcısı victoria nuland, çalışma ziyareti için gittiği  moskova'da, rusya cumhurbaşkanı yardımcısı vladislav surkov ve dışişleri bakanı yardımcısı sergey ryabkov ile görüştü.

temasları sonrasında gazetecilere konuşan nuland, surkov'la yaptığı görüşmede minsk anlaşması'nı geniş şekilde müzakere ettiklerini, donbas'taki yerel seçimleri konuştuklarını belirtti. donbas'taki seçimleri tanımadıklarını söyleyen nuland, bu seçimlerin hem minsk anlaşması, hem ukrayna yasaları hem de agit standartlarıyla bağdaşmadığını ifade etti.

nuland, "minsk anlaşmasının bir an önce uygulanmasını görmek istiyoruz. gaza basmanın zamanı zamanı geldi. bu hem ukrayna'da barış ve güvenliğin sağlanması, hem rusya-ukrayna hem de abd-rusya ilişkileri için faydalı olacaktır. abd başkanı'nın da dediği gibi minsk 2 uygulandığı zaman yaptırımlar da kalkacak. diyaloğu sürdürmek ve sorunları birlikte çözmeye çalışmamız önemlidir" diye konuştu.

minsk ateşkes anlaşması

belarus'un başkenti minsk'te 12 şubat 2015'te ukrayna'nın doğusundaki çatışmaların kalıcı şekilde durdurulması amacıyla imzalanan "minsk anlaşması", ateşkesin sağlanması, cephedeki silahların ve silahlı grupların geri çekilmesi, insani yardımların ulaştırılması, esir takası, genel af ilân edilmesi, ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmasını öngörüyor.

abd, rusya, almanya, fransa ve ukrayna'dan oluşan normandiya dörtlüsü tarafından imzalanan anlaşmanın tarafı olmasa da ukrayna krizinin çözümü için dörtlü ile çeşitli şekillerde etkileşimde bulunuyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;