Suriye'de iç savaş

Nusra Cephesi: Devrimi kurtarmak için El Kaide ile bağımızı koparıyoruz

Nusra Cephesi'nin lideri Colani ilk kez yüzünü saklamadan kamera karşısına geçti ve örgütün, Suriye devrimini kurtarmak için El Kaide ile bağını kopardığını açıkladı. Nusra Cephesi'nin yeni ismi "Şam Fethi Cephesi" oldu.

nusra cephesi lideri ebu muhammed colani, ilk kez yüzünü saklamadığı bir video kaydı yayınladı ve örgütün, el kaide ile bağını kopardığını açıkladı. kararı "suriye devrimini kurtarmak" için aldıklarını söyleyen colani, grubun ismini de şam fethi cephesi olarak değiştirdiklerini duyurdu.

colani, "şam fethi cephesi'nin herhangi bir dış bağlantısı olmayacak. yeni grubun amacı, suriye'deki mücahid grupların arasındaki mesafeleri yakınlaştırmaktır. el kaide ile bağlantımızı kesmek uluslararası arenaya bahane vermek istemeyen suriye halkının isteği üzerinde oldu. bizim durumumuzu anlayışla karşıladığı için el kaide'ye teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

el kaide izin vermişti

gün içerisinde el kaide, suriye’deki kolu nusra cephesi’nin, birliğini korumak için örgütle ilişkisini kesme konusunda özgür olduğunu açıklamıştı. duyuru, örgüt lideri zevahiri'nin yardımcısı ahmed hasan ebul hayr tarafından okunmuş ve şu mesajlar verilmişti:

"eğer örgütle bağınız, sizin birliğinize ve tek vücut olarak operasyon yapmanıza mâni oluyorsa, bu örgütsel ilişkiden vazgeçebilirsiniz.",

"terör" listesindeydi

suriye’de esed’e karşı savaşan nusra cephesi, el kaide’ya biatından dolayı bm tarafından terör örgütü listesine alınmıştı.

suriye’de abd ile rusya arasında varılan bir mutabakat sonucunda 27 şubat’ta yürürlüğe giren şiddeti durdurma anlaşması, işid’i ve nusra cephesi’ni kapsamamıştı. abd öncülüğündeki koalisyon ve rusya, özellikle idlib ve halep’te güçlü olan nusra cephesi’ni hedef almaya devam etmişti.

rusya, abd’nin vurulmasına karşı durduğu ılımlı muhalif grupların nusra cephesi’nin bulunduğu bölgelerden çekilmesi gerektiğini savunuyor ve abd’ye bu konuda baskı yapıyordu.

diğer muhaliflerden nusra cephesi'ne 'ayrıl' baskısı

suriye’deki diğer muhalifler grupların, sahada en etkili gruplardan biri olarak gösterilen nusra cephesi’ne, terör örgütü listesine alınmasına neden olan el kaide bağlantısını kesmesi için baskı yaptığı biliniyor. ancak nusra cephesi, bu baskıya karşı direniyordu. zira nusra cephesi el kaide'yle ilişkisini kesme konusunda içinde bölünmüş durumdaydı.

son dönemde esed’in halep’teki muhalif bölgeleri kuşatmasıyla nusra cephesi ile ortaklık kuran muhalif grupların el kaide ile bağlantısını kesmesi için baskılar daha da artmıştı.

muhalifler, nisan 2016’dan sonra halep'e yönelik saldırılarını yoğunlaştıran esed’e karşı nusra cephesi ile birlikte fetih ordusu adı altında bir koordinasyon odası kurmuştu. ahrar-u şam ve faylak-uş şam gibi önemli muhalif grupların da katıldığı fetih ordusu adlı koordinasyon odası, muhaliflerin daha önce de başvurduğu bir uygulama. fetih ordusu, idlib’in esed’den muhaliflere geçmesinde belirleyici rol oynamıştı.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;