Suriye'de iç savaş

Nusra Cephesi'nden ÖSO'ya saldırı

Suriye'nin kuzeybatısında yer alan İdlib kentinde Nusra Cephesi, ABD'nin silah desteği yaptığı Özgür Suriye Ordusu'na bağlı 13. Tümen'e saldırdı. Grup, Nusra Cephesi tarafından silah depoları ve karargâhlarının ele geçirildiğini açıkladı.

özgür suriye ordusu’na bağlı 13. tümen, silah depolarının ve karargâhlarının nusra cephesi tarafından ele geçirildiğini açıkladı. 13. tümen twitter hesabı üzerinden nusra cephesi’nin idlib'in kırsalındaki maarat numan'da, silah depolarını "gerekçesiz" bastığını ve buradaki tüm silah ve mühimmatı ele geçirdiğini belirtti.

diğer muhalif grupların nusra cephesi’nin saldırısına sessiz kalmasını eleştiren grup, “umarız bu silahlar başka muhalif gruba kullanılmaz” ifadesini kullandı.

ahraruş şam grubu gibi nusra cephesi'yle birçok cephede koordinasyon yürüten muhalif gruplardan 13. tümen'e yönelik saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

nusra cephesi’nin saldırısında en iyi savaşçılarını kaybettiğini kaydeden 13. tümen, daha fazla kan akmaması için merkezi olduğu idlib’in kırsalındaki maarat numan’da tüm karargâhlarını nusra cephesi’ne teslime ettiğini teyit etti. ancak grup, beşşar esed rejimine ve işid'e karşı silahlı mücadelesine devam edeceğini söyledi.

mart 2015’te rejimin elinden alınmasından sonra idlib kentinde yönetimi üstlenen ve nusra cephesi’nin içimde olduğu muhalif grupların bir çatı kuruluşu olan fetih ordusu’nun genel kadısı abdullah muhesini, olayın bir an önce bir şeriat mahkemesine intikal etmesi ve silahların sadece esed rejimine yönetilmesi gerektiğini savundu.

şeriat mahkemeleri, muhaliflerin denetimindeki bölgelerde husumetlere bakan din adamları tarafından yönetilen bağımsız bir makam.

nusra cephesi karşıtı kadın protestosu

öte yandan sosyal medya platformlarında aktivistler, maarat numan bölgesinde nusra cephesi karşıtı bir kadın protestosunun görüntülerini yayınladı.

nusra cephesi'nin saldırısında ölen savaçıların eşleri ve akrabaları bölgede örgütün aleyhinde slogan attı ve bölgeden çekilmesini istedi.

13. tümen öso’nun önemli gruplarından biri. idlib, halep, hama ve lazkiye kırsalında yaşanan çatışmalarda yer almıştı. 2015’in sonunda rejimin hama kırsalına yönelik rusya destekli saldırısını püskürtmekte önemli bir rol oynamıştı.  o saldırıda grup abd yapımı tow füzelerini kullanarak rejime ait onlarca tankı kullanılmaz hâle getirmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;