Suriye'de iç savaş

Nusra'dan Zevahiri'ye şartlı evet

Suriye’deki El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, Irak Şam İslam Devleti’ne karşı savaşmayı belli şartlar karşılığında sonlandıracağını ilan etti.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Suriye'deki Nusra Cephesi savaşçıları
El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi. [Fotoğraf: AFP/Arşiv]

nusra cephesi’nden yapılan açıklamada, el kaide lideri eymen zevahiri’nin ‘savaşı durdurun’ çağrısıyla ilgili, “işid müslümanlara yönelik saldırılarını sonlandıracağını ilan ederse biz de saldırıyı durdururuz” ifadeleri kullanıldı.

açıklamada, nusra cephesi’nin sadece işid’in saldırılar düzenlediği bölgelerde karşılık verdiği vurgulandı.

el kaide lideri zevahiri, cuma günü yaptığı açıklamada nusra cephesi ve işid'i savaşmayı durdurmaya çağırdı.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

nusra cephesi’nin lideri ebu muhammed colani’ye 'derhal işid ile savaşa son vermesi' talimatını veren zevahiri, işid lideri ebubekir bağdadi’den suriye’yi boşaltmasını istedi ve “kendinizi, gayretlerinize iki kat fazla ihtiyaç duyan yaralı irak’a adayın” çağrısında bulundu

el kaide şubat ayının başında suriye’de muhalif gruplara karşı savaşan işid ile bir bağlantısının bulunmadığını ve grubun eylemlerinden sorumlu olmadığını ilan etmişti.

örgüt genel komutanlığının bazı internet sitelerinde yer alan mesajında, “işid, el kaide’nin bir kolu değildir ve el kaide, işid’in gerçekleştirdiği hiçbir eylemden dolayı sorumluluk kabul etmez” ifadeleri kullanılmıştı.

muhalifler ayrıca işid ile esed rejiminin rejim karşıtı grupları zayıflatmak için birlikte çalıştığını da öne sürüyor.

suriye’de savaşan bir diğer örgüt olan nusra cephesi ise, el kaide’nin suriye kolu olarak biliniyor.

kaynak: al jazeera ve afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;