IŞİD

Obama: ABD İslam'la savaşmıyor

BM'de konuşan Obama, İslam'la savaş halinde olmadıklarını söyledi, tüm dünyayı El Kaide ve IŞİD gibi örgütlerle mücadele etmeye çağırdı. "Aşırılık karşıtı kampanyayı devam ettirmeliyiz" dedi.

BM Genel Kurulu oturumunda konuşan ABD Başkanı Barack Obama IŞİD'le müzakerenin söz konusu olmayacağını söyledi. [Fotoğraf: Reuters]

birleşmiş milletler genel kurulu'nda konuşan abd başkanı barack obama; dünyayı 'terör ideolojilerine' karşı birleşmeye çağırdı; bunun islam'a karşı da bir savaş olmadığını söyledi. obama, "amerika islam'la savaş halinde değil. bunu hep söyledik, yine söylüyoruz. islam barış dinidir. müslümanlar onurlu insanlar, adalet duygusuyla yaşayan insanlar. insanlığın geleceği bizim bir araya gelmemize bağlıdır. dini fanatiklerin üzerinden gelmeliyiz, aşırılık karşıtı kampanyayı devam ettirmeliyiz" şeklinde konuştu.

obama, "işid zayıflatılmalı ve yokedilmeli" dedi. örgütle müzakerenin söz konusu olmayacağını belirten obama, "bildikleri tek dil güçtür" dedi; abd'nin geniş bir koalisyonla çalışarak örgütün üstesinden geleceğini söyledi. "yalnız başımıza hareket etmiyoruz, amerikan askerlerini de bir yerleri işgal etsinler diye de göndermiyoruz. biz iraklıları, suriyelileri destekliyoruz. 40'tan fazla ülke koalisyona destek veriyor. dünyaya katılın çağrısı yapmak istiyorum." dedi. 

obama dünyanın, özellikle de müslüman toplumun biraraya gelmesi ve el kaide, işid gibi örgütlerin ideolojisini reddetmesi gerektiğini söyledi. "çocukların yıkıma sürüklenmesini durdurmalıyız. propaganda yapılarak genç insanlar savaşa, intihar eylemcisi olmaya sürükleniyor. alternatif yaratmamız lazım. bütün dinler aşırılık tehdidiyle karşı karşıya. radikalleşmeyi yayılmadan önce durdurmalıyız, anlayış köprüleri inşaa etmeliyiz." ifadesini kullandı. 

obama, mezhep çatışmalarını durdurulması gerektiğini söyledi. "şimdi terör kampanyalarının getirdiği yıkımı görmeliyiz, sünni ve şiiler arasında yaşanan çatışmaların getirdiği acıları görmeliyiz. açık olalım bu kimsenin kazanamayacağı bir savaş. suriye'deki iç savaş binlerce kişiyi öldürdü. irak iç savaş içerisinde. iyi haber şu; irak'ta yeni bir hükümet, yeni bir başbakan var ve komşuları başbakanla çalışıyor. adımlar devam etmeli" dedi. 

"suriye'de çözüm ancak masada olur"

suriye'de ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgulayan obama, muhalefete destek sağlayacaklarını ancak çözümün silahla değil sadece masada olabileceğini söyledi.

obama arap ülkeleri kendi potansiyellerinin farkına varması gerektiğini de söyledi. "özellikle gençler" vurgusu yaptı. "mezhep çatışmalarını reddetmek neslimizin, ortadoğu'nun bir testi. amerika, saygılı, yapıcı bir partner olmayı sürdürecek. teröristlere alan sağlamayacağız, işgalci bir güç de olmayacağız. aşırılık ideolojisine karşı geleceğiz. sivil toplumu, eğitim, gençleri destekleyeceğiz." dedi. 

"gaze'deki statüko sürdürülemez"

obama, filistin ve israil'e de mesaj gönderdi. "filistin-israil arasındaki anlaşmazlığın çözümü için liderlik önemli. açık olmak gerekiyor, batı şeria ve gazze'deki statüko sürdürülemez. israil'e roket gelmesi veya filistinli çocukların öldürülmesi kabul edilemez. iki devletin yan yana barış ve güvenlik içinde yaşaması gerekiyor." diye konuştu. 

rusya ile ukrayna arasındaki gerginlik içinse obama, rusya'nın barış ve demokrasi yolunda ilerlemesi durumunda abd'nin yaptırımları geri çekeceğini belirtti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;