İşgal sonrası Afganistan

Obama Afganistan'da

ABD Başkanı Barack Obama Afganistan'da bulunan Amerikan birliklerine sürpriz bir ziyarette bulundu.

Konular: Afganistan
ABD Başkanı Barack Obama Kabil'de bulunan Bagram Hava Üssü'nde konuştu. [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı barack obama, savaşta yaşamını yitirmiş olan abd'lileri anma gününde afganistan'daki amerikan birliklerini ziyaret etti. 

13 yılın ardından 2014 sonunda ülkeden çekilecek olan abd'li askerlere bölgede yaptıkları görev dolayısıyla teşekkür eden obama, hastanelerde tedavisi süren yaralı askerlerle de görüştü. 

afganistan'ın başkenti kabil'de bulunan bagram hava üssü'nde konuşan obama, ziyaretinin amacının afganistan'dan çekilme sürecinde abd'nin yıl boyunca izleyeceği adımları tartışmak olduğunu belirttti. en kısa zamanda kararlarını açıklamış olacaklarını söyledi. abd başkanı obama konuşmasında, afganistan'ın yeni başkanının göreve başlamasından sonra iki ülke arasındaki ikili güvenlik anlaşmasının imzalanması konusunda umutlu olduğunu belirtti.

obama'nın yalnızca birkaç saat sürmesi beklenen ziyaretinde, karzai'yi ve hükümet yetkililerinin ziyaret planı bulunmuyor. 

abd başkanı bölgedeki üst düzey danışmanlarıyla görüşerek, askerlerin afganistan'dan çekilme sürecini ele alacak. 

barack obama ikinci başkanlık döneminde daha önce üç kez daha afganistan'a gitmişti. abd'nin afganistan'da 33 bin civarında askeri bulunuyor. 

ikili güvenlik anlaşmasını reddetmişti

afganistan devlet başkanı hamid karzai, nato güçleri ülkede güvenliği sağlamadan abd ile güvenlik anlaşmasını imzalamayacağını söylemiş, "abd üsleri almadan önce ülkeye barış getirmeli" demişti. abd başkanı barack obama ise, ikili güvenlik anlaşmasını imzalamayı reddeden afganistan devlet başkanı hamid karzai ile telefonda görüşmüş, afganistan'daki abd varlığını tamamen çekebileceklerini söylemişti. beyaz saray'dan yapılan açıklamada şöyle denilmişti:

"ikili güvenlik anlaşmamız ve afgan hükümetinin de istekli ve kararlı bir ortağımız olması halinde afgan güçlerini eğitmeye, onlara rehberlik etmeye ve yardımcı olmaya ve el kaide'nin kalıntılarının peşinden gitmeye odaklanan sınırlı bir 2014 sonrası misyon, abd ve afganistan'ın çıkarlarına olabilir. bu nedenle, bu yıl afganistan ile ikili güvenlik anlaşmasının sonuçlandırılması ihtimâlini açık bırakacağız." 

11 eylül saldırılarının ardından abd liderliğindeki nato güçleri, 2001 yılında afganistan'a girerek el kaide ve taliban’a karşı mücadele başlatmıştı. ülkenin güvenliği ve yeniden yapılandırılması için önemli görevler üstlenen uluslararası güvenlik ve destek gücü (isaf) oluşturulmuştu. 

afganistan’daki isaf güçleri ile taliban arasındaki çatışmalarda iki taraf kuvvetlerinin yanı sıra birçok sivil de hayatını kaybetti.

bir yılda 3 bin ölü

bm'nin afganistan misyonu unama’nın yayınladığı rapora göre hayatını kaybeden sivillerin oranı 2013 yılında büyük artış gösterdi.

bm'ye göre, 2009’dan beri afganistan’da 14 bin sivil hayatını kaybetti. sadece 2013'te yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bini buldu. 

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;