İran Nükleer Programı

Obama: Büyük bir uçurum var

ABD Başkanı Barack Obama, İran ile P5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde 24 Kasım’a kadar anlaşma sağlanamayabileceğini belirtti, taraflar arasında "büyük bir uçurum" olduğunu söyledi.

Obama, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma noktasına gelemeyebileceklerini söyledi. [Fotoğraf-AFP]

obama, cbs televizyonuna verdiği mülakatta, iran ile batılı ülkeler arasında 24 kasım’a kadar uzatılan iran’ın nükleer programına yönelik müzakerelerle ilgili soruları da yanıtladı.

iran’ı hedef alan abd öncülüğündeki ekonomik yaptırımların tahran yönetimini müzakere masasına oturmaya yönelttiğini belirten obama, öncelikli hedeflerinin iran’ın nükleer silah elde etmesini önlemek olduğunu yineledi. 

"iran'ı uluslararası topluma kazandırmak için aradaki uçurumu kapatabilecek miyiz, nükleer silahlar elde edip edemeyeceğine dönük çok sıkı güvenceye sahip olabilecek miyiz" sorularını yönelten obama, "hâlâ büyük bir uçurum var. o noktaya (anlaşma) gelemeyebiliriz" dedi.

“işid konusunda iran ile işbirliği yapmıyoruz”

obama, iran’ın hem suriye’de hem de irak’taki şiiler üzerinde etkisi olduğunu vurgulayarak, terör örgütü işid’in ortak düşmanları olduğuna işaret etti. ancak işid ile mücadele ve nükleer müzakereler arasında herhangi bir bağlantı kurmadıklarının altını çizen obama, "işid konusunda iran ile işbirliği yapmıyoruz" ifadesini kullandı.

suriye’deki iç savaşta da ülkede siyasi bir anlaşma görmek istediklerini belirten obama, beşşar esed’in gitmesi gerektiği konusundaki kararlılıklarını tekrarladı, suriye krizine askeri bir çözüm bulunmadığını belirtti. 

müzakereler bugün devam edecek

abd dışişleri bakanı john kerry, iran dışişleri bakanı cevad zarif ve  avrupa birliği dış ilişkiler ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi catherine ashton'un katıldığı nükleer müzakereler 10 kasım pazartesi günü de devam edecek.

iran ile 5+1 ülkeleri arasında isviçre'nin cenevre kentinde 24 kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, altı aylık ek süre belirlenerek 24 kasım'a kadar uzatılmıştı.

avusturya'nın başkenti viyana'da iran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin sekizinci turu, bakan yardımcılarının katıldığı genel görüşme ve iran ile bm güvenlik konseyi'nin daimi üyeleri ve almanya'dan oluşan p5+1 ülkeleri arasında ikili görüşmeler şeklinde gerçekleşmişti.

p5+1 ülkeleri iran’ın nükleer enerji politikasının zamanla nükleer silaha evrilebileceği görüşünde. ancak iran, nükleer çalışmalarının tamamen “barışçıl” amaçlar taşıdığını söylüyor. doğrudan görüşmelere katılmasa da israil de nükleer müzakerelerde bir taraf konumunda. p5+1 ülkelerinin güvenlik kaygıları çoğunlukla israil ile ilgili.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;