ABD

Obama: Demokrat bile olsa oy vermem

ABD Başkanı Barack Obama, ülkede silah sahibi olmayı zorlaştıracak yeni idari kanunları savundu, "Silah reformunu desteklemeyen adayları kendi partimden dahi olsa savunmayacağım ve oy vermeyeceğim" dedi.

Konular: ABD

başkan obama, cnn televizyonunda "abd'de silahlar" başlığı altında, son günlerde ülkede en çok tartışılan konuların arasında yer alan silah satışlarına ilişkin konuştu. silah konusunda sunulan idari kanunların ülkeyi daha güvenli kılmayı amaçladığını ifade eden obama, ulusal silah birliği dahil bu konuda kendisini eleştiren kesimle yüzleşmeye hazır olduğunu söyledi. obama, "fakat tartışmamız deliller ve gerçekler üzerine kurulmalı, 'obama elimizden silahlarımızı alıyor' gibi hayali bir kurgu üzerine değil" dedi.

"herkesin elinden silahını almaya çalışıyormuşuz gibi bir hava estiriliyor" değerlendirmesinde bulunan obama, bu konudaki duruşlarının çarptırıldığını dile getirdi.

obama, kendisi aleyhine oluşturulan kampanyaya rağmen, abd anayasası'nın parçası olan "silah bulundurmayı ve taşıma hakkını" aslında kendisinin de savunduğunu söyledi.

öte yandan başkan obama, bugün new york times gazetesinde "silahlar bizim ortak sorumluluğumuzdur" başlığında bir yazı kaleme aldı. yazısında, silah konusunda yaptığı reformların desteklenmesini isteyen obama, "silah reformunu desteklemeyen adayları kendi partimden dahi olsa savunmayacağım ve oy vermeyeceğim" diye yazdı.

obama, özellikle son günlerde tartışılan silah satışlarına ilişkin yönetimin atacağı adımlar hakkında beyaz saray’da basın toplantısı düzenlemiş, konuşmasında newton kasabasında sandy hook ilkokulu'nda yaşanan saldırıdan bahsederken gözyaşlarını tutamamıştı.

başkan obama, hizmet süresinin son yılı olan 2016'nın ilk işi olarak silah alımlarında sabıka kaydı kontrolü başta olmak üzere, silah satışını ve alımını zorlaştıracak idari kararlar almıştı.

abd'nin en güçlü lobilerinden silah lobisi, bağışlara dayalı seçimlerden dolayı birçok siyasetçiyi etkisi altına alarak başkana rağmen güçlü bir şekilde kalabiliyor.

silahlı şiddet arşivi’nin verilerine göre, 2015'te silahların ateşlendiği 52 binden fazla olay meydana geldi. bu vakalarda 13 bin 312 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 27 bin kişi yaralandı, "kitlesel saldırı" olarak tanımlanan en az 4 kişinin vurulduğu 330 saldırı gerçekleşti.

abd anayasası'nda 15 aralık 1791'de abd haklar bildirgesi ile benimsenen ikinci düzenleme, kişilerin silah bulundurma ve taşıma hakkını koruyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;