ABD

Obama için kritik seçim

ABD'deki ara seçimlerde Kongre'nin Senato kanadında 36 sandalyeden 30’unun sonuçları belli oldu. Bunlardan 10’unu Demokrat, 20'sini ise Cumhuriyetçi adaylar kazandı. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi'nde ise açık ara önde gidiyor.

ABD'de başkanlık seçimlerinden iki yıl sonra ara seçimler düzenleniyor. [Fotoğraf: Reuters]

sabahın erken saatlerinde oy kullanma yerlerinin önünde kuyruklar oluşturan amerikalılar, 435 üyeli temsilciler meclisi'nin tamamı, senato'nun 36 sandalyesi ve 38 eyaletin valisi ile eyalet meclislerinin üyelerini belirlemek üzere oy kullandı. 

senato’nun 100 sandalyesinden yaklaşık üçte biri için seçim yapıldığından, senato’da halihazırda 34 demokrat, 30 cumhuriyetçi senatör görevine devam ediyor.

ilk sonuçlarda 36 sandalyenin 30'u belli oldu. şu ana kadar demokratlar 10, cumhuriyetçiler de 20 sandalye kazandı. böylece senato’daki toplam sandalye dağılımında şu anda demokratlar 44, cumhuriyetçiler 50 sandalyeye sahip.

seçimlerde, senato'da hangi partinin çoğunluğu eline geçireceği noktasında, colorado, kansas, iowa, new hampshire, alaska, arkansas, louisiana, georgia ve north carolina olmak üzere 9 eyalet kritik rol oynuyor.

bu kritik eyaletlerden, arkansas, colorado, georgia ve kansas’ı cumhuriyetçi adaylar, new hampshire’ı ise demokrat aday kazandı.

louisiana’da ise adaylardan hiçbiri şu ana kadar yüzde 50’den fazla oy alamadığı için seçimlerin ikinci tura kalabileceği belirtiliyor.

cumhuriyetçiler 1 sandalye daha kazanmaları halinde, senato’da çoğunluğu sağlayacak

temsilciler meclisi'nde cumhuriyetçiler ağırlığını korudu

cumhuriyetçi adaylar, temsilciler meclisi’nde ise açık ara önde ilerliyor. buna göre, 435 sandalyeden şu ana kadar 119'unu demokratlar, 208'ini ise cumhuriyetçi adaylar elde etti. 

önceki kongre döneminde mecliste çoğunluğa sahip olan cumhuriyetçiler, beklenildiği gibi yeni dönemde de ağırlığını korumayı başarmış görünüyor. 

seçimler sonucunda abd başkanı barack obama'nın beyaz saray'dan ayrılacağı 2016'ya kadar olan sürede kongre'nin hangi partinin kontrolüne geçeceği belirlenmiş olacak.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;