IŞİD

Obama: IŞİD kanserini yenelim

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikalı gazeteci James Foley'in IŞİD tarafından öldürülmesi karşısında 'dünyanın dehşete' düştüğünü belirterek örgütle mücadeleye devam edecekleri mesajı verdi.

Konular: Ortadoğu, ABD
Kıdemli savaş muhabiri James Foley, İngiliz aksanlı bir IŞİD üyesi tarafından öldürüldü. [Fotoğraf: REUTERS]

abd başkanı barack obama, amerikalı gazeteci james foley'nin irak şam islam devleti (işid) tarafından infaz edilmesinden 'tüm dünyanın dehşete düştüğünü' belirterek, ortadoğu'daki hükümetler ve halkları, "işid kanserini ortadan kaldırmak için ortak çaba göstermeye" çağırdı.

foley ailesiyle görüştüğünü ve kendilerine, oğullarının kaybına dair üzüntülerini dile getiren obama, tüm ulus olarak yüreklerinin buruk olduğunu söylediğini aktardı.

işid'in kentlere ve köylere baskınlar düzenleyerek, korkakça şiddet eylemleriyle masumları, silahsız sivilleri öldürdüğünü kaydeden obama, işid'in hiçbir dini temsil etmediğini belirtti.

obama, "kurbanları çoğunlukla müslüman ve hiçbir din insanlara masumları katletmeyi öğretmez. hiçbir adil tanrı, (işid'in) dün yaptığını ve her bir gün yaptıklarını onaylamaz. işid'in insanoğlu için değer taşıyan hiçbir ideolojisi yok. onların ideolojisi iflas etmiş bir ideoloji" dedi.

obama işid'e karşı amerikan operasyonlarının süreceğini de belirtirken, şunları söyledi: 

"ortadoğu genelindeki hükümetler ve halklar tarafından, bu kanseri yayılmaması için ortaya kaldırmaya dönük ortak bir çaba sergilenmeli. bu tür nihilist ideolojiler kesin ve net biçimde reddedilmeli. hepimizin üzerinde anlaşabileceği bir nokta da şu, işid gibi bir örgütün 21'inci yüzyılda yeri yok. dünya genelindeki dostlar ve müttefikler olarak, ortak bir güvenliği ve dün gördüklerimizin tam tersi köklere sahip bir dizi ortak değerleri paylaşıyoruz. bu nefret dolu terörizme karşı koymaya ve onun yerine umut ve medeniyet anlayışını getirmeye devam edeceğiz."

abd irak'a 300 asker daha gönderiyor

abd foley öldürüldükten sonra irak'taki işid hedeflerini vurmaya devam etti. pentagon işid'e yönelik son 24 saatte 14 hava bombardımanı düzenlediğini açıkladı. bu saldırılarda 6 işid zırhlı cipiyle, iki silahlı kamyonun vurulduğu belirtildi. 

abd dışişleri de pentagon'dan irak'a 300 ek askeri personel takviyesi yapmasını istedi. 

washington yönetimi, işid'in musul'u ele geçirmesinin ardından ülkeye çoğu askeri danışman nitelikli 800 personel göndermişti. 

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;