IŞİD

Obama: IŞİD'in hilafetine izin vermeyeceğiz

ABD uçaklarının Irak'ın kuzeyinde Erbil'e yakın IŞİD mevzilerini bombalamaya başlamasının ardından konuşan Obama, IŞİD'in Irak ve Suriye'de hilafet kurmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. ABD Merkez Komutanlığı ise IŞİD'in vurulduğu anın görüntülerini yayınladı.

abd başkanı barack obama new york times'a verdiği mülakatta dış politikaya dair konular hakkında konuştu. irak'ın kuzeyinde kürt bölgesi'nde ilerleyişini sürdüren irak şam islam devleti'ne (işid) yönelik operasyonlara da değinen obama, abd'nin hava saldırılarını genişletmeye hazır olduğunu söyledi.

işid tehdidini ortadan kaldırmak için irak'a daha fazla yardım sağlayabileceğini belirten obama, "işid'in suriye ve irak topraklarında bir hilafet kurmasına izin vermeyeceğiz. ancak bunu yapabilmek için müttefiklerimizin sahadaki boşluğu doldurabildiğini bilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

obama, kürt bölgesi yetkililerini 'işlevsel' ve 'diğer mezheplere ve dinlere karşı hoşgörülü' oldukları gerekçesiyle övdü.

'iki işid komutanı öldürüldü' iddiası

irak'ta musul ve bazı yerleşim birimlerini ele geçirip saldırılarını sürdüren işid'e abd'nin başlattığı hava operasyonunda iki üst düzey yöneticinin öldürüldüğü iddia edildi.

mahmur'un gwer köyüne yapılan hava saldırısında en az 10 işid üyesi öldürüldü. bunlardan ikisi örgütün üst düzey yöneticisi. irak askeri istihbaratına göre, birisi ekil sayfettin, diğeri de ömer abdulbasit.

al jazeera kaynaklarına göre, peşmerge güçleri musul'un başika kasabasına iki koldan operasyon yaptı.

akşamüstü yapılan abd hava saldırısından sonra düzenlenen operasyonda çok sayıda işid üyesi öldürüldü. peşmerge komutanlarının verdiği bilgiye göre 100'e yakın işid mensubu da sağ yakalandı. 

peşmerge bakanlığı ise güçlerinin bölgede 30 işid militanının cesedine ulaştıklarını açıkladı.

20'ye yakın hıristiyan kurşuna dizildi

peşmerge özel kuvvetler birliği'nde görevli bir komutan, işid'in musul'un karakuş ve hamdaniye köylerine baskın yaparak 20'ye yakın hıristiyanı kurşuna dizdiğini söyledi.

sabah saatlerinde başika'da işid'e saldıran peşmerge özel kuvvetleri 10'yakın aracı imha etti. işid'den ölenlerin sayısı henüz belli değil. 

işid'in ele geçirdiği erbil'e 40 km uzaklıktaki khazir bölgesi de gece saatlerinde bombalandı, çok sayıda nokta vuruldu.

zebari ve hüseyin'den basın toplantısı

irak dışişleri bakanı hoşyar zebari ve bölgesel yönetim başkanlık divanı başkanı fuad hüseyin, erbil'de bir basın toplantısı düzenleyerek son durum hakkında bilgi verdi.

zebari, abd'ye operasyon kararından dolayı teşekkür ederken, işid'in peşmergeyle çatışması için suriye'den militan getirdiğini söyledi. "işid'i yenilgiye uğratmamız an meselesi" diyen zebari, "işid, hareket halinde bir güç. hassas bölgelere, barajlara ve petrol bölgelerine saldırıyorlar" şeklinde konuştu.

türkiye, iran ve fransa'ya yardımlarından dolayı teşekkür eden fuad hüseyin de "işid'in elindeki silahlar bizdeki silahlardan daha ileri düzeyde" dedi. hüseyin ezidi ve hıristiyanların evlerine geri dönebileceğini belirtti. fuad hüseyin, haziran ayından bu yana çatışmalarda ölen peşmerge sayısının 150 olduğunu belirtti ve 500 peşmergenin de yaralandığını söyledi. 

erbil'de kutlama

abd uçaklarının işid'i vurmaya başlamasının ardından erbil'de halk arasında yaşanan gerginlik yerini kutlamalara bıraktı.

meydanlarda bayraklarla toplanan halk düzenlenen konserlerle kutlama yaptı.

işid konvoyu vurulmuştu

pentagon, 8 ağustos cuma günü sincar'ın ardından mahmur'u da ele geçiren ve erbil'e yaklaşan irak şam islam devleti'nin (işid) mevzilerinin amerikan uçakları tarafından vurulduğunu açıklamıştı.

abd'ye ait lazer güdümlü iki f/a-18 savaş uçağı erbil yakınlarındaki işid mevzilerini türkiye saati ile 13.45'te 225 kilogram bombayla vurdu.

amerikan savaş uçakları bu ilk bombardımanın ardından işid hedeflerini akşam saatlerinde ikinci kez bombaladı.

biri insansız uçak olmak üzere iki uçağın kullanıldığı saldırılarda erbil yakınlarındaki bir işid konvoyu hedef alındı.

pentagon, işid mevzilerini bombalayan uçakların basra körfezi'nde bulunan uss george h.w. bush uçak gemisinden kalktığını duyurdu.

kaynak: al jazeera, new york times ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;