Gazze

Obama: İsrail askeri bırakılmalı

ABD Başkanı Barack Obama, Hamas’ın barışı garanti etmemesi durumunda yeni bir ateşkes sağlanmasının çok zor olacağını söyledi. Kayıp İsrail askerinin derhal 'serbest bırakılmasını' istedi. Hamas ise askerin muhtemelen öldüğünü söyledi.

Davutoğlu "Bir İsrail askeri kaçırıldı diye ateşkes sonlandırılmışsa ateşkesten sonra 70 Filistinlinin ölmesinin de hesabı sorulmalı" dedi. [Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı barack obama da “hamas eğer bu sorunu çözme konusunda ciddiyse bu asker serbest bırakılmalıdır” dedi.

obama, hamas’ın barışı garanti etmemesi durumunda yeni bir ateşkes sağlanmasının çok zor olacağını söyledi.

israil ordusu, gazze’nin güneyindeki çatışmalar sırasında bir askerinin kaybolduğunu ve ilk belirlemelere göre kaçırılmış olabileceğini duyurdu.

'bilgimiz yok, muhtemelen ölmüştür'

hamas'ın askeri kanadı izzettin kassam tugayları, kaybolan israil askeri hakkında bilgileri olmadığını açıkladı.

gazze şeridi'nin güneyinde israil askerlerine baskınlar düzenleyen grupla iletişimi kaybettiklerini belirten hamas açıklamasında, "bu grubun israil hava saldırısında öldüğünü düşünüyoruz. eğer sözü geçen 23 yaşındaki teğmen hadar goldin bu grup tarafından ele geçirilmişse, büyük olasılıkla o da israil saldırısında ölmüştür" denildi.

kerry türkiye'den yardım istedi

abd dışişleri bakanı john kerry, gazze'de çatışmalar sırasında kaybolan israil askeri için türkiye ve katar'ın devreye girmesini istedi. davutoğlu "yapılması gereken varsa yaparız ama bugün öldürülen 70 gazzelinin de hesabının sorulması lazım" dedi.

abd dışişleri bakanlığı yetkilisi reuters'a yaptığı açıklamada, "türkiye ve katar'dan bu konuyla ilgili ellerinden ne geliyorsa yapmalarını istiyoruz, aksi takdirde gerilimin artması ve daha çok can kaybı riski söz konusu olacaktır" dedi.

kerry ile görüşmesinin içeriğiyle ilgili olarak, irak türkmen cephesi lideri erşad salihi ile düzenlediği ortak basında toplantısında, al jazeera muhabiri ece göksedef'in sorusunu yanıtlayan dışişleri bakanı ahmet davutoğlu şunları söyledi:

"sayın kerry ile görüştük, bizim için önemli olan ateşkesin tekrar hakim kılınması, bunun için de ne gerekiyorsa yaparız, kaçırılan askerle ilgili atılacak adım varsa hep beraber atarız. ama şunu da belirtelim, bir israil askerinin kaçırılması dolayısıyla bir ateşkes durduruluyorsa, 70 filistinli öldürülmüşse bunun da hesabının verilmesi lazım.

insanlar bizim nezdimizde eşittir, ateşkesi birlikte nasıl rayına oturturuz, kerry ile bunu da konuştuk, provokasyona uğramaması için iki tarafın da atması gereken adımlar konusunda ne yapılması gerektiğini konuştuk. türkiye'nin nin öncü rol almasından rahatsız olanlar da süreci provoke etmiş olabilir. saatler süren üçlü ikili görüşmeler yaptık. şimdi de bu görüşmeleri yapacağız ve ne gerekiyorsa, tek taraflı değil iki tarafı da tatmin edecek her türlü çerçeveyi oluşturacağız."

davutoğlu, "israil askerinin kaçırılmasıyla ilgili bm gözlemci heyetinin tarafsız bir inceleme yapması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

kerry'nin hedefi yine hamas

ateşkesin bozulmasıyla ilgili konuşan kerry ise, refah’taki saldırılar ve huzaa katliamıyla ilgili yorum yapmazken, refah’taki çatışmalarda iki israil askerinin öldürülmesini kınadı.

kerry ayrıca kaçırıldığını öne sürdüğü israil askerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

kerry, “uluslararası toplum hamas’ın israil’e tüneller ve roketler vasıtasıyla düzenlediği saldırıları durdurmak için çabalarını iki katına çıkarmalıdır” dedi.

refah'a saldırı ateşkesi bozdu

israil'in refah'a saldırması sonucu bm tarafından önerilen ve tarafların kabul ettiklerini duyurduğu 72 saatlik ateşkes bozuldu.

mısır da kahire'de yapılması planlanan ateşkes görüşmelerinin ertelendiğini duyurdu.

bm genel sekreteri ban ki-moon ve abd dışişleri bakanı john kerry'nin çağrısıyla israil ve hamas arasında başlayan ateşkes, israil'in gazze şeridi'nin güneyindeki refah bölgesini bombalamasıyla son buldu.

israil, refah'ın doğusuna topçu ateşi gerçekleştirdi. saldırıda dört filistinli hayatını kaybetti, 30 kişi yaralandı. filistin içişleri bakanlığı israil'in ateşkesi ihlâl ettiğini ve sınır bölgelerini bombaladığını duyurdu. refah kentine saldırılarını yoğunlaştıran israil ordusu ateşkesi bozmasının ardından üç saat içinde öldürdüğü filistinli sayısı 40'a yükseldi. gazze genelinde ise 70 filistinli öldürüldü.

saldırının ardından hamas ateşkesi bozan israil'e karşılık olarak israil'e roket fırlattı.

al jazeera'nin gazze'deki muhabiri vail dahduh ateşkesin üç ayrı bölgede ihlâl edildiğini söyledi. dahduh, israil'in refah ve cuhur el-dik bölgelerinde topçu ateşleri gerçekleştirdiğini, cebel el-ras bölgesinde ise hava saldırısı düzenlediğini belirtti.

72 saat sürecekti

ban ki-moon ve kerry'nin ortak bildirisinde ateşkesin 1 ağustos cuma sabahı yerel saatle 08.00'de başlayacağı ve 'uzatılmadıkça' 72 saat süreceği açıklanmıştı.

israil ordusunun kara birlikleri ve hamas askerleri bu süre zarfında ilerlemeyecek ve yerlerinden ayrılmayacak, ancak israil, hamas'ın kullandığını iddia ettiği ve kendi savunma hatlarının gerisinde kalan tünellere yönelik operasyonlara devam edecekti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;