Ortadoğu

Obama: Körfez'in endişesi haklı

Körfez ülkeleri liderleriyle bugün Camp David'de bir araya gelecek olan Obama, İran'ın Ortadoğu'da izlediği politikanın bölge istikrarını riske attığını ve bu konudaki endişelerin haklı olduğunu söyledi.

Obama, Washington’un bölgedeki çıkarlarını korumak için Körfez ülkelerinin güvenliğini sağlama almakta tüm gücünü kullanacağını ifade etti. [Fotoğraf: Reuters]

camp david zirvesi öncesinde şark-ül avsat gazetesine mülakat veren sorularını yanıtlayan barack obama, washington’un bölgedeki çıkarlarını korumak için körfez ülkelerinin güvenliğini sağlama almakta ‘tüm gücünü kullanmaya hazır’ olduğunu söyledi.

obama, nükleer programıyla ilgili batı ile anlaşmaya çalışan ancak körfez ülkelerinin ortadoğu politikaları nedeniyle tepki gösterdiği iran’la ilgili şu ifadeleri kullandı:

körfez ülkeleri ile toplantılarımız, ortadoğu’nun istikrarını tehlikeye atan iran’a karşı ülkelerimizin sıkı bir çalışma içerisinde olduğunu göstermek için bir fırsat. iran ortadoğu’da istikrarı sarsabilecek, terör gruplarını desteklemeye kadar uzanan bir rol oynuyor. iran terörü destekleyen bir ülke. suriye’de esed rejimini, lübnan’da hizbullah’ı, gazze’de hamas’ı, yemen’de isyancı husileri destekliyor. dolayısıyla bölge ülkeleri iran’ın aktivitelerinden endişe duymakta haklılar. washington iran’la nükleer konusunda anlaşmak istiyor olabilir ancak abd iran’ın pervasız diğer aktivitelerini çok yakından takip ediyor. iran’a balistik füze programından dolayı yaptırım uyguladık. nükleer konusunda anlaşmaya varıldığı takdirde bile bu yaptırımı uygulamaya devam edeceğiz.”

suriye’deki gelişmeleri de değerlendiren obama, esed’in tüm meşruiyetini yitirdiğini bir kez daha hatırlatttı, suriye krizine askeri bir çözüm olamayacağı için sonunda geçiş bir siyasi süreç olmak zorunda olduğunu ifade etti.

bu amaçla abd’nin ‘ılımlı muhalifleri desteklemeye’ devam ettiğini söyleyen obama, işid’in sığındığı bölgeleri küçültmeye devam edeceklerini belirtti.

'irak ancak çoğulcu bir yönetimle başarır'

irak’taki sorunun sadece askeri değil siyasi de olduğunu söyleyen obama şu ifadeleri kullandı:

“irak’ta eski hükümet, çoğulcu kapsamlı bir sistemi uygulamakta başarısız oldu. bu da bazı iraklıların dışlandığı hissine kapılmasına neden oldu. sonuç olarak irak ordusu, işid’in ilerleyişine karşı duramadı ya da durmak istemedi. bu da sorunun sadece askeri değil aynı zamanda siyasi olduğunu da gösteriyor. irak’a askeri bir çözüm dayatılamaz. abd tarafından değil kesinlikle. koalisyondaki arkadaşlarımzıla beraber iraklılarla bir ortaklık çizgisine doğru gidiyoruz. arap müttefiklerimizle beraber yürüttüğümüz operasyon işid’in ilerleyişini durdurmakta ve geriletmekte başarılı oldu. yerel güçleri eğitmek ve güçlendirmek konusunda yardımcı oluyoruz. irak halkına da insani yardım sağlıyoruz. daha önce dediğim gibi işid’e karşı kampanya uzun vadeli ancak sonunda başaracağından eminim.”

irak’ın sadece çoğulcu bir sistemle yönetildiği zaman başarılı olacağını vurgulayan obama, irak başbakanı haydar ibadi’nin yerel güçleri güçlendirmek, sünnileri entegre etme çabaları ve ulusal muhafızlar konusundaki çalışmalarından dolayı umutlandığını belirtti.

'filistin- israil arasında barıştan vazgeçmeyeceğim'

filistin-israil sorununda iki devlet çözümünden umudunu kesip kesmediği yönündeki soruyu “filistinliler ile israilliler arasında barışı gerçekleştirmek konusunda umudumu kesmeyeceğim. abd bu hedefle çabalarını durdurmayacak” yanıtını verdi.

obama, ramallah’a iki yıl önce gittiğinde “filistinliler işgalin ve beraberinde getirdiği günlük züllün sona erdirilmesini hak ediyor. bağımsız ve egemen bir ülkeyi hak ediyor” sözlerini hatırlattı ve barışın gerekli ve adil bir çözüm olduğunu vurguladı.

geçen yıl barış müzakerelerin çökmesi ve israil’in gazze’ye saldırı gerçekleştirmesinin ardından obama, önlerindeki yolun çok zor olduğuna işaret etti ve ‘abd, soruna yönelik tutumunu derin bir şekilde gözden geçiriyor’ ifadesini kullandı.

kaynak: şark-ül avsat 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;